Ismét rosszul lettek egy akkumulátorgyár dolgozói

Ismét rosszul lettek egy akkumulátorgyár dolgozói

Rosszul lett az iváncsai akkumulátorgyár több dolgozója. A cég szerint csak a karbantartás miatt volt kellemetlen szag.

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, Iváncsa a kormány erőszakos akkumulátorgyárépítési törekvéseinek egyik elsőszámú áldozata. Néhány év alatt rengeteg problémája lett belőle az itt lakóknak.

És a munkahelyeket is Ázsiából betelepített idegeneknek adták.

Most újra az akkumulátorgyár miatt került a hírekbe Iváncsa. Elég rémisztő tünetekre panaszkodtak ugyanis az iváncsai akkumulátorgyárban dolgozók március közepén.

Többük orrvérzéstől, fejfájástól és hányingertől szenvedett.

Az RTL Híradónak megszólalók szerint elektrolitszivárgás történhetett. Ezért éreztek szúrós szagot - írja a Telex. A gyár közben azt állítja, nem volt szivárgás. Csak az egyik szivattyú karbantartásakor keletkezett a kellemetlen szag.

Az ott dolgozók azt mesélték, hogy az első panaszokra a műszakvezetők csak kiküldték őket rövid időre. Később azonban folytatták a munkát, és a gyártósoron többen is rosszul lettek. Az üzemorvos állításuk szerint azt állapította meg, hogy nagy valószínűséggel vegyszeres mérgezés lehet. Ekkor a dolgozók szerint leállt a termelés, és az ő műszakjukban már nem is indult újra.

Az akkumulátorgyárat üzemeltető cég azt közölte: karbantartási munkákat végeztek az egyik berendezés szivattyúján, és a kellemetlen szag emiatt keletkezett. Ezután a házon belüli tűzoltók irányításával a területen dolgozókat evakuálták, és a munkát ideiglenesen felfüggesztették. Vizsgálták a levegő minőségét is, amivel nem volt probléma. A cég szerint nem elektrolitszivárgás történt, és mind a kilenc beteg másnap már tudta folytatni a munkát.

A Jobbik-Konzervatívok egyébként korábban nemcsak az akkumulátorgyárak telepítése ellen tiltakozott, de arra is felhívták a figyelmet, hogy a gyárakba szerződtetett főleg ázsiai vendégmunkások megjelenése milyen társadalmi, demográfiai veszélyekkel járhat, nem beszélve az alacsony bérekről, ami a magyar munkavállalók jövedelmét is hátrányosan érinti.

(Címlapkép: Alfahír/Béli Balázs)