Az orvostanhallgatók közel 40 százaléka tervez külföldi munkavállalást

A kormány képtelen megállítani az orvoselvándorlást.

Egy friss kutatás szerint a következő években is az orvoshiány lesz az egyik legnagyobb problémája a magyar egészségügynek - írja a Népszava. A külföldi munkát tervező hallgatók többsége csak akkor jönne haza, ha alapvető változások lennének az itthoni körülményekben.

A kormány foglalkozik a problémával, ösztöndíj-programokkal próbálják maradásra bírni a fiatal orvosokat, de úgy tűnik, hogy ez nem működik. Tíz évvel ezelőtt a hazai orvosok hét százaléka, néhány évvel később már 12 százalékuk dolgozott külföldön. 2-3 ezer gyógyító hiányzik az ellátóhelyekről, ennyi körülbelül tíz megyei kórház orvosszükséglete.

A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének munkatársai által készített kutatás során négy hazai orvosegyetem hallgatóit kérdezték. 57,8 százalékuk nemmel felelt arra, hogy tervez-e külföldi munkavállalást, míg 38,1 százalékuk igennel. Minden 25. már abban is biztos, hogy nem akar orvos lenni. Az országból távozni kívánók kétharmada az orvosi munka- és életkörülményeket, valamint a bérezést jelölte meg döntése fő okaként.

"Ha az egészségügy helyzetét rendeznék, tényleg csak kalandvágyból mennék ki"

 - írta a kutatás egyik alanya.