Kié lesz vajon az egykori őszödi kormányüdülő?

Sorsukra várnak a korábbi balatoni Erzsébet-szállodák.

A balatoni településeken az a hír járja: átkerülnek a hajdani Erzsébet-hotelek a Mészáros Lőrinc érdekeltségében álló Hunguest-szállodalánchoz. Azóta azonban semmi sem történt e vízparti üdülőkkel, amióta 2016. decemberében váratlanul bezártak az egységeket és felmondtak minden dolgozónak.

A déli parti szállókban addig nagycsaládosokat, rászorulókat és nyugdíjasokat láttak vendégül.

"Az állami feladatok ellátásához a továbbiakban nincs szükség a korábbi Erzsébet-üdülőkre, értékesíteni tervezik az ingatlanokat, mégpedig versenyeztetéssel, az elektronikus aukciós rendszeren keresztül"

- valamivel több mint egy éve ez volt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. álláspontja.

A siófoki hotel árverését tavaly októberre tervezték 1,4 milliárd forintért, ám végül ismeretlen okok miatt elmaradt a licit.

Az érintett települések is kíváncsiak várják, mi lesz a több mint egy éve üresen álló üdülők sorsa. Balatonőszödön a hajdani kormányüdülő vár sorsára (utoljára a Gyurcsány-kabinet használta erre a célra, ott hangzott el az elhíresült őszödi beszéd is 2006-ban), s a települést érzékenyen érinti, hogy üresen áll, hiszen a helyi idegenforgalmiadó-bevétel kilencven százaléka, évi harmincmillió forint onnan származott.

Balatonszemesen és Balatonvilágoson nyomban, ahogyan bezárták a szállodákat, a helyi önkormányzat jelezte:

ingyenes állami vagyonjuttatás formájában igényt tartana a korábbi Erzsébet-üdülőre, ám mindkét kérelmet elutasította a nemzeti vagyonkezelő.

Balatonvilágos is hétmillió forintról kénytelen lemondani amiatt, hogy még nem került új tulajdonoshoz. Siófokon az egykori belügyminisztériumi üdülőből lett szálloda éves vendégforgalom-kiesése a városi vendégéjszakák számában is érezhető csökkenést okozott.

Mivel sem licit nem történt a balatoni üdülőkre, sem az önkormányzatoknak nem hajlandó átadni az állam, nem véletlenül gyanítják azt sokan, hogy "bizonyos üzleti körök" már kinézték maguknak az értékes ingatlanokat...