Valami készül? Trump modernizálná az atomfegyvereit

Nem tervezik az arzenáljuk bevetését, de az USA és szövetségeseik elleni nagyobb támadások esetén nem zárják ki a nukleáris ellencsapást. 

Patrick Shanahan védelmi miniszterhelyettes bejelentette, hogy Donald Trump elnök kormányzata lényegében folytatja elődje, Barack Obama adminisztrációjának nukleáris fegyverekkel kapcsolatos politikáját, de erőteljesebb álláspontot foglal majd el bizonyos kérdésekben. 

Nem zárják ki az atomfegyverek bevetését

Az amerikai kormányzat ugyan nem tervezi a stratégiai nukleáris fegyverzet növelését, de Washington atomfegyverrel válaszolhat az Egyesült Államok és szövetségesei ellen esetlegesen intézett olyan nagyobb támadásokra is, amelyeket nem atomfegyverekkel követnek el - derült ki a védelmi tárca jelentéséből.

Az nem derült ki pontosan, hogy milyen helyzetnek kell bekövetkeznie a nukleáris ellencsapáshoz, de az elhangzott, hogy az Egyesült Államok, szövetségeseinek és partnereinek civil lakossága, infrastruktúrája, nukleáris hadereje vagy parancsnoksága elleni nem nukleáris támadások beletartoznak ebbe a kategóriába. 

A The Wall Street Journal című lap megjegyezte:

kibertámadások és baktériumfegyverekkel elkövetett támadások is kiválthatnak nukleáris válaszcsapást. 

Üzenet Észak-Koreának

A beszámoló egyértelmű és súlyos fenyegetéskét tekint Észak-Koreára, a védelmi minisztérium szerint bárminemű észak-koreai nukleáris csapás, amely az Egyesült Államokat vagy szövetségeseit venné célba, "annak a rezsimnek a végét jelentené". 

Kínát potenciális nukleáris ellenfélként tüntette fel a jelentés. Az amerikai atomarzenál képes arra, hogy "megakadályozza Pekinget ama téves következtetés levonásában", hogy előnyre tehet szert nukleáris fegyverzetének ázsiai alkalmazásával, vagy azt gondolja, hogy "nukleáris fegyverzete bármilyen korlátozott mértékű bevetése elfogadható lehet". 

Elrettentő politika

Donald Trump elnök még tavaly utasította a Pentagont az Egyesült Államok atomarzenáljának felülvizsgálatára. Az elnök közleményt adott ki arról, hogy az amerikai stratégia az atomfegyverzet bevetésének minél kisebb esélyével számol, és célja az Egyesült Államok és szövetségesei ellen irányuló támadások elrettentése, beleértve a nem csak nukleáris fegyverekkel elkövetett nagyobb támadásokat is.

Az elnök az amerikai atomarzenál modernizálását szorgalmazta, szerinte az orosz és a kínai katonai stratégiában és programokban hangsúlyosabbá vált atomerő elrettentésére.

Forrás
MTI