A Jobbik több pontban sem tartja elfogadhatónak a baloldali ellenzék által aláírt oktatási minimumot

Testnevelés, erkölcstan, szegregáció és röghözkötés.

A szakmai minimumot, amit oktatási civil szervezetek közreműködésével hosszas egyeztetéseket követően dolgoztak ki, hétfőn délután írta alá a Demokratikus Koalíció, az MSZP, az LMP, az Új Kezdet, a Momentum, a Modern Magyarországért Mozgalom, a Liberálisok, az Együtt és a Párbeszéd - írja a Népszava.

A dokumentum alapvetései közt szerepel, hogy az oktatáspolitikának ciklusokon átívelő, pártpolitikai játszmáktól és ideológiáktól független, szakmailag megalapozott, társadalmi egyeztetés során létrejött koncepció alapján, kiszámítható szabályozási és finanszírozási feltételeket kell biztosítania, ahol a gyermek mindenek felett álló érdeke döntő fontosságú.

Az aláírók szerint az oktatási rendszer "senkit sem hagyhat az út szélén".

Ennek érdekében elengedhetetlennek tartják egy új közoktatási törvény kidolgozását és elfogadását, valamint egy oktatási minisztérium létrehozását is.

Ez utóbbiakkal a Jobbik is egyetért, azonban a dokumentum több elemével nem tud azonosulni, így számára nem tekinthető minimumnak a jelenlegi változat - mondta el lapunknak Dúró Dóra, a párt oktatási ügyekért felelős képviselője.

Dúró Dóra emlékeztetett rá, hogy a kezdetektől részt vettek az oktatásról szóló egyeztetéseken, ahogy a továbbiakon is jelen kívánnak lenni, például a Pedagógus Szakszervezet által március 3-ára tervezett konferencián, de hiába kérték a többi ellenzéki pártot arra, hogy a tárgyalások során megfogalmazott szövegből vegyenek ki bizonyos, a Jobbik számára nem támogatható elemeket, ennek elutasítása miatt a párt számára elfogadhatatlan verzió került most aláírásra.

A XXI. századi oktatásnak a folyamatos megújulásra kell berendezkednie

Az oktatás jelenlegi helyzetét, és annak jövőjének kihívásait vitatták meg az ellenzéki pártok képviselői a Civitas Intézet által szervezett pénteki kerekasztal-beszélgetésen a Continental szállodában. A Fidesz-KDNP most sem élt a vita lehetőségével, de ezen annyira nem is kell meglepődni. Gyakorlatilag már nincs is olyan fórum, ahol a kormánypártok politikusai nyilvános diskurzusban vennének részt szakpolitikai témákban az ellenzék képviselőivel szemben megmérettetve magukat.

A Jobbik a többi ellenzéki párttal szemben nem támogatja például a mindennapos testnevelés eltörlését. Úgy véli, hogy az infrastrukturális hiányokat nem a sportolás visszaszorításával, hanem plusz pénz ráfordításával, egy valódi tornaterem és uszodaépítési programmal kellene orvosolni, ami a stadionépítésekre szánt pénz egynegyedéből megvalósítható lenne. Szükségesnek tartják továbbá a hit és erkölcstan órák megtartását, amit a baloldali pártok szintén kivennének a tantervből.

A most aláírt változatban célként fogalmazták meg a hatékony deszegregációt, ennek érdekében az integrált oktatást végző pedagógusokat, iskolákat pénzügyileg ösztönöznék, a szegregálókat pedig szankcionálnák. A Jobbik szerint ezzel szemben igenis vannak olyan esetek, ahol a szegregáció nyújthat megoldást és a bentlakásos iskoláknak lenne létjogosultsága.

A felsőoktatásban a Jobbik megtartaná a hallgatói szerződéseket is, mivel az oktatás rendbetétele esetén a baloldali pártokkal ellentétben nem röghözkötésnek, hanem az állam részéről racionális döntésnek tekinti azt.

Kérdéses, hogy ennek fényében mennyire tekinthető minimumnak az, ha olyan pártok akik eddig is egy véleményen voltak megfogalmaztak egy közös dokumentumot, de nem tudtak engedni egy olyan párt kérésének, aki egy kicsit is eltérő véleményt formált.