Milyen lesz egy házi gyermekorvos nélküli Magyarország?

MTI Fotó: Illyés Tibor

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke arra figyelmeztet, hogy már a huszonnegyedik órában vagyunk, most kell megakadályozni, hogy kihaljon ez a szakma.

Póta György egy szerdai háttérbeszélgetésen közölte azt a Magyar Nemzet tudósítása szerint, hogy két-három éven belül nem lesz annyi praxisba lépő gyermekorvos, amennyire szükség volna.

A gond az, hogy jelenleg nincs olyan törvény, ami előírná, hogy kötelezően működjenek házi gyermekorvosi praxisok az országban. Akik pedig most ellátják a gyerekeket, egyre inkább kiöregednek, és a betegeket olyan háziorvosokhoz irányítják, akik nem öt évig tanulták a gyermekgyógyászatot, hanem esetleg csak négy hónapig - utalt arra Póta György, hogy az önkormányzatok egyszerűen visszaveszik azokat a gyermekorvosi praxisokat, amelyek már fél évig üresek, és vegyes praxisokba irányítják a betegeket. Mára csupán 1500 praktizáló gyermekorvos dolgozik hazánkban.

"Már a huszonnegyedik órában vagyunk, most kell megakadályozni, hogy kihaljon ez a szakma, ugyanis két-három éven belül nem lesz annyi praxisba lépő orvos, amennyire szükség volna. Van olyan házi gyermekorvos, aki 84 évesen jelenleg is praktizál, mert nem akarja magukra hagyni a betegeket. Nyolc év alatt körülbelül száz praxis szűnt meg, a jelenleg dolgozó szakemberek 40 százaléka pedig már nyugdíjaskorú" – mondta az elnök.

S hogy milyen a házi (gyermek)orvos nélküli Magyarország?

Olvassa el riportunkat:

„El akarok menni innen, jó messze"

Dél-Somogy és Baranya megye határa, a Barcsi-járás keleti széle. Távol a városoktól, központoktól, aprófalvas környék, hamisítatlan Dél-Dunántúl. Lakócsán vagyunk. Ide már a Stop-Soros táblákból sem jutott, úgy tűnik, már a propagandának sem fontos ez a vidék. Csak egy árva hirdetmény figyelmezteti szerényen a megmaradtakat, tessék szavazni, ha érdekel valakit, ha marad még valaki.