A fiatalok több mint harmada menne külföldre egy friss felmérés szerint

Kalandvágy?

A felmérés azt mutatja, hogy minden ötödik magyar érintett valamilyen szempontból a kivándorlás kérdésében, azaz vagy maguk, vagy közeli hozzátartozójuk, családtagjuk hagyná el az országot.

Az eddig itthon maradottak 18 százaléka fontolgatja, hogy külföldön folytassa tovább az életét. Az okok nem okoztak nagy meglepetést. 14 százalék a jobb megélhetést, 3 százalék a közélet rossz állapotát jelölte meg motivációként, míg csupán 1 százalék döntene hazája elhagyása mellett más okok miatt.

"Amíg a jövedelmi egyenlőtlenségek fennállnak az EU-ban, a migrációs mozgások is fennmaradnak"

A külföldre vándorolt magyarokról szóló riportsorozatunkban olyan emberek személyes véleményét és tapasztalatait mutattuk be, akik az Egyesült Királyságba vagy Írországba vándoroltak a jobb élet reményében. Indítékaik között főként a magasabb bérek és életszínvonal, valamint a nyugodtabb társadalmi berendezkedés játszott szerepet. Hazatérve felkerestük a KSH Népességtudományi Kutatóintézetét, hogy választ kapjunk arra, a statisztikák milyen mértékben támasztják alá az utunk során tapasztaltakat.

A korcsoportok szerinti eloszlás jól mutatja, hogy inkább a fiatalok mennének külföldre. A 18 és 24 év közöttiek 40 százaléka válaszolta azt, hogy ő vagy egyik családtagja külföldre menne, 44 százalék állítja, hogy nem érinti a jelenség, 16 százalék nem tudott, illetve nem akart válaszolni a kérdésre. Azok közül, akik érintettek, 34 százalék szerint a jobb megélhetés az oka a szándéknak.

A 25 és 34 éves korosztály 18 százaléka, a 64 év felettieknek pedig 17 százaléka vallotta magát érintettnek a kérdésben.

Noha a kormány továbbra is kitart amellett az álláspontja mellett, hogy az elvándorlók csak kalandvágyból mennek külföldre és nem kell aggódni, mert idővel hazatérnek, a statisztikák nem ezt mutatják. Miközben továbbra is rengetegen gondolkoznak az ország elhagyásán, addig a kint élők, minél tovább maradnak, annál nagyobb rá az esély, hogy már soha nem térnek haza.

„Hülye lennék hazamenni azért, hogy az adómból Mészáros Lőrinc épüljön"

Az elvándorolt magyarok motivációit kutató angliai és írországi riportsorozatunk sokakat megihletett. Rengeteg üzenetet kaptunk a világ minden tájáról, hogy szívesen mesélnék el történetüket, és rajtunk keresztül adnának javaslatokat a politikai vezetésnek, min is kellene változtatni ahhoz, hogy hazatérjenek. Úgy döntöttünk, nem hagyjuk ki ezt a lehetőséget.