Felháborodás kíséri Lázár illetlen bécsi videóját Ausztriában

Az osztrákoknál egy újabb rossz pontot szerzett a magyar kormány.

A történet előzménye, hogy a hódmezővásárhelyi bukástól megreccsent kancelláriaminiszter gondolta, kimegy Ausztriába egy kicsit Bécset szapulni, az osztrák város példájával rémisztgetni a magyar embereket. Mert hát Lázár szerint Bécsben már csak idős, fehér keresztények élnek, amúgy a város mocskos, félelem és reszketés van, mindennapos a bűnözés, amely a bevándorlóknak köszönhetően. A miniszter többször is megismételte, hogy „jól láthatóan”.

Na most, aki egyszer is volt már életében Bécsben, az pontosan tudja, hogy ez egy rohadt szánalmas hazugság, mert, ha mondjuk Lázár kiállt volna Párizs valamelyik külvárosába, esetleg ellátogatott volna Marseilleba, akkor még igaza is lenne, de így csak beégette magát. Meg persze a magyar kormányt is, amely nagyon igyekszik most az új osztrák kormánynak udvarolni. Lázár videójának pikantériája, hogy az egyik képkockán még Sebastian Kurz kancellár is látható egy plakáton. Egész biztos, hogy az osztrák kormányban is látták már ezt a kéretlen országimázs videót.

Renate Brauner, Bécs nemzetközi ügyekért felelős városi tanácsnok időközben reagált is Lázár János felszínes megállapításaira:

"Bécs város nemzetközi ügyekért felelős városi tanácsnokaként és büszke bécsi polgárként a leghatározottabban tiltakozom az ellen, ahogyan Magyarország miniszterelnökséget vezető minisztere, Lázár János a szülővárosomat egy videójában megjelenítette. Csodálkozunk és megdöbbentőnek tartjuk, hogy egy politikus egy szomszédos országának fővárosát így becsmérli. A vádak tartalmilag nem állják meg a helyüket, és elszomorítóan idegenellenesek. Személy szerint csak azt kívánhatom a magyar városoknak, hogy olyanok legyenek, mint Bécs – a világon a legjobb életminőséggel rendelkező város"

- idézte Braunert a HVG.

Barbara Novak, az osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) bécsi tartományi párttitkára szintén megszólalt az ügyben, és kijelentette:

tarthatatlan, hogy a magyar választási kampányba Ausztriát illetve Bécset is bele akarják keverni.

Barbara Novak szerint úgy tűnik, hogy miután Orbán Viktor pártja egy múlt heti (hódmezővásárhelyi – szerk.) helyi választáson katasztrofális vereséget szenvedett,

nem riad vissza semmilyen eszköz használatától sem.

Frissítés - Kurz is reagált

Az Alfahír szemléjéből kimaradt, de a 444.hu idézte a Kleine Zeitungot, amelynek Sebastian Kurz kancellár is elmondta a véleményét, bár a Lázár-videót még nem látta. Kurz azt mondta, fontosnak tartja a tisztelettudó együttélést. Hozzátette: „A magyar városoknak csak azt kívánhatom, legyenek olyanok, mint Bécs.”

Orbánéknak még kényelmetlenebb lehet, hogy az egyébként a Fidesszel szimpatizáló Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) háza táján sem örültek túlzottan a Lázár-videónak. Bécs alpolgármestere, Dominik Nepp úgy fogalmazott az OE24-nek, hogy a magyar miniszter videója „illetlen” volt, és

túlment a szomszédos országok közötti jó viszonyban szokásos udvariasság határain.

Nepp szerint ez még annak fényében is így van, hogy a bécsi városvezetés az elmúlt években valóban „nem jó irányba” terelt bizonyos dolgokat.

Az OE24 azt is megjegyezte, hogy a Lázár János által vázolt helyzet "nem akadályozta meg a miniszter honfitársait", hogy az utóbbi időben nagy számban telepedjenek le az osztrák fővárosban: a legfrissebb statisztikák szerint ugyanis 2017-ben 21.343 magyar élt Bécsben. Az OE23 megjegyezte, hogy 2011-ben még csupán kicsivel több mint 8000 magyar élt a császárvárosban.

A német nyelvű sajtóban már szinten mindenhol megírták Lázár bécsi kalandját (Die Presse, Der Standard, Welt, Heute, Kurier). Az AP hírügynökség összefoglalója pedig már a New York Times-t és a Washington Post-ot is elérte. Magyarországon április 8-án tartják a parlamenti választásokat, a hevesen bevándorlásellenes Fidesz pedig a migránsokat tette a kampány központi témájává – tette hozzá beszámolójához az AP. A hírügynökség emlékeztetett rá: január 30-i bécsi találkozójukon Orbán Viktor megköszönte Sebastian Kurznak, hogy nem csak jó barát, hanem jó partnere is Magyarországnak a migráció kérdésében. Orbán azt is megköszönte Ausztriának, hogy rendőröket és határőröket küldtek a határkerítés védelmére.

Egyelőre nem tudni, hogy Orbán Viktornak mi lehet a véleménye Lázár János bécsi videójáról (ami azóta „rejtélyesen” eltűnt a miniszter Facebook-oldaláról), de az biztos, hogy az osztrákoknál ezzel egy újabb rossz pontot szerzett a magyar kormány.

Frissítés: A Jobbik elnöke is reagált Lázár bécsi videójára

Vona: Lázár János videója ártott az osztrák-magyar kapcsolatoknak

A Jobbik elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy "Ausztria fontos történelmi, gazdasági, kulturális partnerországunk", és arra is emlékeztetett, hogy az osztrák kormány épp a közelmúltban fogadott el több, bevándorlást szigorító intézkedést, melyeket a magyar fél is helyeselt."Bécs a felmérések szerint a világ egyik legélhetőbb városa, nem véletlenül választja lakhelyéül egyre több magyar is, akik Orbán Viktor szerint 'kalandvágyból', a Jobbik szerint kényszerűségből hagyták el hazájukat"