Lázárt keményen a szőnyeg szélére állította az osztrák kancelláriaminiszter

Nem lehetett olyan "jó hangulatú" az a telefonbeszélgetés.

A Die Pressének nyilatkozó ÖVP-s politikus ugyanis egészen másképp festette le a Lázár Jánossal folytatott diskurzus hangvételét, mint a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az osztrák lap is idézi Lázár mosakodását, melyben kijelentette, hogy ő csupán a bevándorlás hatásaira akarta felhívni a figyelmet, és

"nem akarta megsérteni a bécsieket", a videóban elhangzottak pedig "nem a hivatalos magyar álláspontot képviselik".

A Die Presse cikke szerint Gernot Blümel ugyanakkor telefonbeszélgetésük során világossá tette Lázárnak:

"Senkitől sem tűröm, hogy rosszat mondjon a szülővárosomra."

Képzeljük, mennyire lehetett vidám az a beszélgetés, amiben ilyen mondatok hangzottak el...

Az osztrák politikus ugyanakkor kiemelte: nem szabad elfelejteni, hogy Magyarországon épp választási kampány zajlik, és ettől függetlenül "remek kétoldalú kapcsolat" van Ausztria és Magyarország között, ami nagyjából annyit jelent, hogy ő - Lázár Jánossal ellentétben - tisztában van a diplomáciai udvariasság által megkövetelt formulákkal.

A Die Pressének Michael Ludwig, helyi SPÖ-elnök, Bécs leendő polgármestere is nyilatkozott. Szerinte a videó "egyszerűen rosszul" mutatta be az osztrák fővárosban tapasztalható helyzetet, de szerinte csupán

"egy politikus magánvéleményét hallottuk a választási kampányban".

Ugyanakkor akárhogy is igyekezett Lázár koszos és rendetlen helyként bemutatni Bécset, a felvételek "önmagukért beszélnek": azokon legfeljebb a rossz időjárás látszik negatívumként.

Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) belügyminisztere ugyanakkor nem kívánta hivatalosan kommentálni Lázár János videóját, helyette inkább ő is abbéli örömének adott hangot, miszerint "kiváló jószomszédi viszony" van országaink között.

A politikus azonban hozzátette:

bár a nyilvánosság előtt nem szeretné tovább ragozni a kérdést, "magánbeszélgetések alkalmával nem az az ember, aki fékezi a nyelvét".

A diplomácia nyelvén értők számára ez egy nagyon is világos jelzés arra nézve, hogy zárt ajtók mögött komoly következményei lehetnek Lázár bazári kampányfogásának, a magyar kormánynak pedig nagyon tepernie kell, ha ki akarja küszöbölni az ország renoméján esett újabb csorbát.

"Lázár inkább Kőbányán nézzen körül" - mindenki, még a Szabadságpárt is kiakadt a bécsi videón

Az osztrák Der Standard beszámolója szerint a bécsi városvezetés egyöntetűen felháborodott Lázár János "drámai zenével manipulált videóján". Renate Brauner, a városi tanács tagja a Twitteren azt írta: a "sajnálatos módon idegenellenes" felvételen tartalmilag hamis állítások hangzanak el. "Megdöbbentett és megrémített bennünket, hogy egy politikus ilyen módon becsmérli a szomszédos ország fővárosát.