Külföldön dolgozik, de szavazna? Március 31-ig regisztráljon, akár online is!

Ne felejtsen el regisztrálni! Szavazni kell!

Az első és legfontosabb információ, hogy

a regisztráció határideje 2018. március 31. 16:00.

Azok a külföldön élő magyarok szavazhatnak az országgyűlési választáson, akik rendelkeznek magyarországi lakcímmel. Nekik nincs más dolguk, mint leadni a külképviseleti szavazás iránti kérelmüket.

Ezt két módon tehetik meg:

  1. Online a választás.hu-n (akkor is, ha nincs ügyfélkapujuk)
  2. és postai úton vagy személyesen, ha épp Magyarországon vannak. Ilyen esetekben itt vannak a hazai választási irodák címei.

Nagyon fontos, hogy a kérelemben feltüntetett személyes adatoknak pontosan meg kell egyezniük a lakcímkártyán feltüntetett adatokkal, ellenkező esetben a helyi választási iroda a kérelmet elutasítja. Ez azt jelenti, hogy ha Önnek van második keresztneve, azt is írja a kérelemre, tehát ne rövidítsen le semmit, mert abba belekötnek.

Mellékesebb információ, de arra is lehetősége van, hogy a választási iroda visszajelzéséről szóló levelet (például arról, hogy elfogadták a kérelmét) akár külföldi címére is kérheti.

Miután a külföldön dolgozó, magyarországi lakcímmel is rendelkező szavazók március 31-ig beregisztráltak, a választás napján, április 8-án személyesen kell megjelenniük az adott ország magyar nagykövetségén vagy konzulátusán. A szavazólapon majd annak a választókerületnek a jelöltjei lesznek, amelyikben a lakcímkártyája szerint élt itthon.

Ide kattintva keresheti ki, hogy Önhöz hol van a legközelebbi nagykövetség vagy konzulátus, és megnézheti a nyitvatartási időt is, ami szinte biztos, hogy vagy 06-18h, vagy 06-19h lesz.

Az országgyűlési választások egyik legnagyobb tétje, hogy mennyien mennek el szavazni. Az előzetes várakozások szerint ha a részvételi arány 70 százalék feletti lesz, az könnyen kormányváltást jelenthet. Ehhez a külföldön dolgozó magyarokra is óriási szükség van.