Perrel fenyegetőzik és tagad mindent az offshore céggel lebukott államtitkár

Súgógépről felolvasott videóüzenetben reagált a vádakra.

Hatvan korábbi polgármestere, majd 2014 óta a körzet parlamenti képviselője és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, Szabó Zsolt könyveléssel foglalkozó családi cégének adatai felbukkannak egy Belizében vezetett offshore-cég dokumentumaiban is, amelynek bankszámláján 1,2 milliárd forintnak megfelelő dollár elérhető - derítette ki korábban a Magyar Nemzet, ami elmondása szerint közjegyzői okirattal tudja bizonyítani a birtokába került iratok hitelességét.

Magyar György, ügyvéd és független országgyűlési képviselőjelölt a HírTV-nek arról nyilatkozott, hogy

"akár pénzmosás gyanúját is felvetheti Szabó Zsolt offshore-ügye",

amiben ha az ügyészség Magyarországon nem bűnpártolással, hanem a bűnök felderítésével foglalkozna, akkor már eljárást kezdeményezett volna igazság kiderítésére.

Magyar szerint akkor lenne mindenki nyugodt, ha kiderülne,

"valóban van-e offshore-ozás, van-e olyan pénzbefektetés, ami talán bűncselekményből származik. A pénzmosás pedig arról szól, hogy ezt ki akarják fehéríteni."

Offshore vállalatot alapítani alapvetően nem törvénytelen, ám a Transparency International Magyarország jogi igazgatója felhívja rá a figyelmet, hogy

„az offshore-megoldás (...) nagyra tárja a pénzmosási és a korrupciós kaput, valós gazdasági haszna nincsen, csak arra jó, hogy a korruptan meggazdagodó oligarchák és állami vezetők el tudják síbolni a lopott pénzüket”.

Szabó Zsolt videóüzenetben perrel fenyegetett meg mindenkit, aki azzal vádolja, hogy offshore-cége van, szerinte ugyanis mindez csak az ellenzék ellene indított lejárató akciója.

1,2 milliárdos offshore számlát találtak Szabó Zsolt államtitkár kezében

A Magyar Nemzet pénteki számában azt írja: Szabó Zsolt nemzeti fejlesztési államtitkár, valamint felesége egyaránt igazgatója egy olyan cégnek, ami Belize-ben 4 865 511 dollárt, azaz egymilliárd-kétszázmillió forintot tart a számláján. A lap állítja: olyan dokumentumok jutottak birtokába, melyek szerint a hatvani politikus és felesége vezet egy Joy World Enterprise Limited nevű, 2013.