A Jobbik fokozatosan kivezetné a tao-t a sportból

Az új Puskás stadionra szükség van.

A Jobbik politikusa a Digi Sport Reggeli Start című műsorának volt a vendége, ahol a párt sportpolitikájáról kérdezték.

Szilágyi arra nem tudott válaszolni, hogy ki lenne a terület államtitkára, de azt elmondta, szakértő kormányt akarnak felállítani, ahol a miniszteri és államtitkári pozíciókban nem politikusok, hanem szakértők lennének, vissza szeretnék adni a sport irányítását a hozzáértő embereknek és sportolóknak.

Ehhez kapcsolódik, hogy összeférhetetlenséget vezetnének be a politikusok és a sportvezetők között. Azt még meg kell határozni, hogy ez milyen szintig lenne érvényes, de parlamenti képviselők és államtitkárok biztos nem lehetnének sportági szakszövetségek vagy sportklubok élén.

Itt írtunk azokról a fideszes politikusokról, akik sportszövetséget is vezetnek:

A Jobbik törvénybe iktatná, hogy politikusok ne lehessenek sportszövetségek élén?

Lapunk információi szerint a Jobbik hamarosan újra benyújthatja azt a 2012-es törvényjavaslatot, aminek az volt a célja, hogy vezetői szinten szétválassza a sportot és a politikát. Az akkori kezdeményezés lényege, hogy országgyűlési képviselők, polgármesterek, önkormányzati- és európai parlamenti képviselők ne lehessenek sportvezetők. Ezt Szilágyi György és Vona Gábor közösen nyújtotta be.

Sporttámogatás

Nem csak a Fidesz tehet róla, mert az elmúlt 28 évben így működött a sportélet, de a mostani kormány alatt csúcsosodott ki, hogy a politika összefonódott a sporttal. A Jobbik szerint a támogatási rendszernek szakmai alapon kell működnie.

Szilágyi mindenkit megnyugtatott, ha hatalomra kerül a Jobbik, akkor sem omlik össze az NB1 és NB2, a komoly átalakításokat úgy hajtanák végre, hogy az ne veszélyeztesse a működést.

A tao-rendszert fokozatosan kivezetnék, helyette olyan sporttámogatási módot kell létrehozni, ami a szakmát és a teljesítményt helyezi előtérbe.

A stadionépítési hullámot nem tartja folytathatónak, de az új Puskás arénára szükség van, sőt, legelőször a nemzeti stadiont kellett volna felhúzni.

A Jobbik előtérbe helyezné a tömeg- és szabadidősportot, olyan beruházásokat támogatnának, amiket a helyiek tudnak használni az egészségmegőrzés és a jó közérzet érdekében.

Az EU-val is az volt az alku, hogy az taóból épült stadionokat használhatják az emberek, de aztán nem pont így alakult, itt írtunk róla:

Addig működhet a tao-rendszer, amíg gyenge a magyar foci?

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője megszerezte az Európai Bizottságtól a tao-sporttámogatási rendszer jóváhagyásának dokumentációját, amibe a Népszava belenézhetett. A lap listázta a legfontosabb megállapításokat: Orbán 2014-ben még azt mondta, hogy a tao nem közpénz, pedig 2011 óta tudja, hogy az.

Arra a kérdésre, hogy Csányi Sándor maradna-e az MLSZ elnöke egy Jobbik-kormány alatt, azt válaszolta, hogy a politikának nem lehet köze a sporthoz, a szövetségek, így az MLSZ életébe se avatkozna be a kabinet. A labdarúgó szövetségnél egyébként sem Csányi Sándort látja a legnagyobb problémának, hanem azt, hogy az elnökváltások után is ugyanazok az emberek irányítják a magyar focit, már 28 éve.

(fotó: MTI)