Naná, hogy Amerika nem támogatja 16 palesztin halálának kivizsgálását

Az Egyesült Államok megakadályozta, hogy az ENSZ nyilatkozatot fogadjon el a gázai helyzetről, melyben a világszervezet visszafogottságra szólított volna fel, és vizsgálatot követelt volna az izraeli hadsereggel történt összecsapások ügyében, melyek 16 halálos áldozatot követeltek - tudta meg helyi idő szerint szombaton diplomáciai forrásból az AFP francia hírügynökség.

António Guterres ENSZ-főtitkár már pénteken

független és átlátható vizsgálatot szorgalmazott a történtek miatt.

Élesedik a Gázai övezet: már 16 palesztin halott és több száz sérült

A Reuters információi szerint már 16 palesztin életét követelték az események, 1400 sérült mellett. Az izraeli megszállás ellen tiltakozók pénteken harmincezren gyűltek össze, a „Tömegek menete" nevet viselő megmozduláson. Az izraeli haderő szerint a demonstrálók égő gumikat dobáltak, erre a katonák figyelmeztető lövésekkel válaszoltak, de később előkerültek az éles lövedékek is.

A Biztonsági Tanácsban az arab országokat képviselő Kuvait terjesztett elő nyilatkozattervezetet, melyben az ENSZ BT is ugyanerre szólított volna fel. Az AFP-nek viszont egy diplomata elárulta, hogy

Washington tudatta a BT-vel, hogy nem támogatja a tervezetet.

Az amerikai ENSZ-képviselet nem reagált a hírügynökség megkeresésére az ügyben.

A Hamász a héten arra szólította fel az övezetben élőket, hogy hat héten át tiltakozzanak a "fojtogató izraeli blokád" ellen, azt követelve, hogy a palesztin menekültek visszatérhessenek földjeikre és otthonaikba, ahonnan a zsidó állam megalapításakor elűzték őket. Arra ugyan az izraeli hadsereg és a szervezők is felszólították az embereket, hogy maradjanak biztonságos távolságban az izraeli határtól, de ezt sok feldühödött fiatal figyelmen kívül hagyta.

Az izraeli hadsereg arról adott számot, hogy a határnál több ezer palesztin gyűlt össze, akik kövekkel dobálták meg az izreali katonákat, és égő gumiabroncsokat gurítottak feléjük. Az izraeli katonaság szerint tömegoszlató eszközöket vetettek be, és a "fő felbújtókra" nyitottak tüzet, emellett két agyonlőtt palesztin szerintük lőfegyverrel támadt az izraeli katonákra.

Mahmúd Abbász palesztin elnök Izraelt tette felelőssé az erőszakért, s szombatra gyásznapot hirdetett a palesztin területeken.