Agyonlőttek egy tüntető palesztin tizenévest az izraeli erők a gázai határon

A gázai egészségügyi minisztérium közölte: a 16 éves Mohamed Jahjúht halálos találat érte a nyakán, további 25 ember pedig éles lőszer okozta sebesüléseket kapott.

A gázaiak hónapok óta az övezet izraeli blokádja ellen tüntetnek, s azt is követelik, hogy visszatérhessenek azokra a területekre, ahonnan felmenőiknek el kellett menekülniük a zsidó állam 1948-as megalakulásakor. A legnagyobb tiltakozások rendszerint pénteken vannak, mivel a muszlim országokban a péntek munkaszüneti nap.

Az izraeli hadsereg közölte: mintegy 8 ezer palesztin gyűlt össze a határkerítésnél, többségük biztonságos távolságot tartott, de többen - a korábbi tiltakozásokhoz hasonlóan - gumiabroncsokat égettek és robbanószerkezeteket kíséreltek meg átdobni izraeli területre. A biztonsági erők közölték: a katonák "tömegoszlató módszerekkel", a "standard eljárásoknak megfelelően" léptek fel a palesztin tömeg ellen.

Palesztin egészségügyi tisztviselők összesítése szerint március óta több mint 220 tüntető vesztette életét és több ezren sebesültek meg.