Az AFP is arról ír, hogy a Fidesz elbukhat vasárnap

"Aki nem szavaz vasárnap, az Orbánra szavaz."

Az összeállítás "Európa legvitatottabb vezetőjeként" hivatkozik a magyar miniszterelnökre, míg kiemeli, hogy a kormánypárt legerősebb kihívója "a politikai középre mozduló" Jobbik.

A szerző azt is hangsúlyozza, hogy Orbán Viktort rendkívül kellemetlenül érinti az utóbbi időben tapasztalható választói aktivitás, hiszen

ha most vasárnap 70 százalék fölött lesz a részvétel, a Fidesz elveszítheti a hatalmat.

Német napilap: ha 70 százalék fölött lesz a részvétel, megbukhat a Fidesz

Az április 8-ai magyarországi választások esélyeit latolgatta cikkében a Die Welt. A német lap szerint, bár Orbán Viktor és a Fidesz stabilan vezeti a közvélemény-kutatásokat, az ellenzéknek van reménye a győzelemre, épp ezért tartja a voksolás témája lázban az egész országot.

A kormányfő annak sem örülhet túlságosan, hogy a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a magyarok többsége kormányváltást akar, az ellenzéket viszont láthatóan felrázták ezek a fejlemények, írja az AFP.

A cikk arra is rávilágít, hogy a kormánypárt miként alakította át a maga szája íze szerint a választási rendszert, és hogy sodródott politikailag mindinkább a szélsőjobbra az "illiberális állam" kiépítésével, valamint a migráns-, Brüsszel- és Soros-ellenes propagandával.

Az összeállítás kiemeli, hogy Orbán az Európai Unió egyre mélyülő, kelet-nyugat irányú megosztottságának egyik kulcsfigurája, akinek nem is érdeke, hogy ez a helyzet megváltozzon, amihez nagyban hozzájárul a nyugat-európai és a régiós radikális erők rajongó csodálata, amivel őt övezik,

ezzel erősítve a miniszterelnök 2015 óta fölvett "a keresztény, fehér Európa védelmezője" pózát.

Ugyanakkor a cikk arra is rámutat, hogy a kormányfőt Brüsszelből és Washingtonból is súlyos vádak érik a demokratikus intézmények lebontásával és a korrupcióval kapcsolatban, rendszerét pedig egyre többen hasonlítják Vlagyimir Putyin orosz elnök berendezkedéséhez.

Orbán Viktor azon kijelentését is idézi a szerző, miszerint, ha nem a Fidesz győz a választáson, Magyarországnak külföldről irányított kormánya lesz, és külön kiemeli, hogy

a miniszterelnök március 15-én nyíltan "erkölcsi, politikai és jogi" elégtétellel fenyegette meg ellenfeleit.

Az összeállítás rámutat, hogy Orbán Viktor teljesen elzárkózik az ellenzékkel folytatott vitától, és csak előre gondosan megtervezett eseményeken mer a nyilvánosság előtt mutatkozni; sebezhetetlenségének mítoszát pedig megingatták az elmúlt időszak korrupciós botrányai.

A cikk Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltjének választási részvétellel kapcsolatos szavait is idézi:

"Aki nem szavaz vasárnap, az Orbánra szavaz"

- mondta a pártelnök.

Külföldi lap: Orbán Viktor retteg a vereségtől és a börtöntől

A magyar választásra készülve rövid összeállításban idézte föl a Politico, hogy mi is lesz az április 8-ai voksolás tétje. A brüsszeli lap legfontosabb megállapítása talán az, hogy Orbán Viktor korántsem olyan nyugodt magabiztossággal vág neki a mostani megmérettetésnek, mint négy évvel ezelőtt.