Német napilap: ha 70 százalék fölött lesz a részvétel, megbukhat a Fidesz

Orbán Viktor akkor váltható le, ha minél több magyar elmegy szavazni.

A cikk úgy fogalmaz, hogy a hódmezővásárhelyi fideszes vereség nagyban megváltoztatta a közhangulatot Magyarországon, és megmutatta, amiben sokan már nem hittek a nyolcévnyi Fidesz-kormányzás után:

hogy Orbán pártja igenis legyőzhető egy demokratikus választáson.

A szerző felidézi, hogy Lázár János uradalmában minden előrejelzés a Fidesz toronymagas győzelmét vetítette előre, a narancsos fellegvárban ráadásul a kormánypárti szavazók mozgósítása is gőzerővel zajlott, és tulajdonképpen sikerrel is zárult, hiszen Orbán Viktorék emberére többen szavaztak, mint az előző polgármester-választáson.

Viszont a kormányváltást óhajtó ellenzéki és csalódott fideszes szavazók így is többen voltak, és nem várt, elsöprő erejű győzelemhez segítették a független Márki-Zay Pétert.

A Die Welt szerint ez a megnövekedett részvételi aránynak volt köszönhető, és az is megmutatkozott, hogy

a korábban nem szavazók, illetve a bizonytalanok - a lap szerint Magyarország 30-40 százaléka - körében nem a Fidesznek, hanem az ellenzéknek vannak tartalékai.

A számok bűvöletében

A rangos napilap Vona Gábort, a Jobbik miniszterelnök-jelöltjét is idézi a részvétel fontosságával kapcsolatban:

"Ha a részvétel meghaladja a 70 százalékot, a Fidesznek már nem lesz parlamenti többsége"

- mondta a második legerősebb magyar politikai párt elnöke.

A Die Welt külön kiemeli, hogy a Fideszben komoly aggodalommal készülnek április 8-ára, mert

a kormánypárt minden reménye abban van, hogy a részvételi arány 60 százalék környékén, vagy azalatt marad, és valahogy el tudják tántorítani a voksolástól a kormányváltást akaró szavazókat.

A cikk röviden megemlíti a Jobbik és az LMP vezetőinek egyeztetését, illetve a két párt nyitottságát arra, hogy a választások után együttműködjenek egymással a Parlamentben, amennyiben a szükség úgy kívánja.

A szerző szerint, bár a közvélemény-kutatásokra vetett első pillantás után az ilyesfajta előkészületek feleslegesnek tűnhetnek, hiszen az ellenzék látszólag megosztott - amiben szerinte az olyan törpepártoknak különösen nagy szerepe van, mint a Momentum, az Együtt vagy a Magyar Kétfarkú Kutyapárt - a Fideszen belül mégsem bízhatnak teljes bizonyossággal ezekben az adatokban. Szerinte ennek három oka van:

  • a Fideszt eddig mindig felülmérték a közlemény-kutatók;
  • a kormánypárt saját, belső kutatásai a hódmezővásárhelyi bukást sem tudták előrejelezni;
  • Orbánékra súlyos veszély leselkedik az egyéni választókerületekben.

Minden helyben dőlhet el

A szerző úgy látja, hogy a 2014-es választáshoz képest jelentősen megváltozott az országban a közhangulat, Orbánék pedig már közel sem fognak tudni olyan könnyű egyéni győzelmeket aratni, mint négy évvel ezelőtt:

a helyi témák most jobban érdeklik és jobban is mozgósítják az embereket.

A szerző emlékeztet: az ellenzéknek 40 egyéni választókerületet kellene elvinnie ahhoz, hogy véget vessen a Fidesz regnálásának, ez azonban így sem lesz könnyű feladat.

Esélylatolgatás

A kireszavazzunk.hu adatai szerint a 106 egyéni választókerületből a baloldalnak jelenleg 22-ben lehet esélye a Fidesz ellen, 24-ben még nem dőlt el, hogy ők vagy a jobbikos jelöltek rúghatnak-e labdába, a fennmaradó 60 körzetben mindehol egyértelműen a Jobbik aspiránsai a legesélyesebbek arra, hogy megelőzzék a kormánypárti jelölteket (Miskolcon már átszavazás nélkül is a legerősebb ellenzéki párt jelöltje vezet, van ahol pedig fej-fej mellett, vagy csupán néhány százalékra vannak Fidesztől a jobbikos kihívók).

Erő(v)iszonyok

A cikk a pártok taktikai indulásának lehetőségével is foglalkozik, és végigveszi, miért nem elképzelhető egy összellenzéki összeborulás, illetve arra is rámutat, miért nem lenne ennek értelme: a klasszikus baloldal az MSZP-P-DK tengelyen már megállapodott egymással, az LMP inkább a Jobbik felé nyitott, a kormányváltást pedig nem segítené elő, ha a Jobbik együttműködne a többiekkel.

Az utóbbi, látszólagos ellentmondás feloldására szintén Vona Gábort idézi a cikk, aki szerint

a Jobbik alapvetően jobboldali bázisa egy visszalépés esetén valószínűleg inkább szavazna a Fideszre, mintsem egy baloldali jelöltre, függetlenül attól, hogy a párt mit tanácsolna nekik.

A német közszolgálati tévé szerint is legyőzhető Orbán

Az összeállításban megszólaltatták Márki-Zay Pétert, Hódmezővásárely polgármesterét, aki meglepetésszerű győzelme kapcsán úgy fogalmazott, hogy az "kis lépés volt neki, viszont nagy lépés volt Magyarországnak".A független politikus szerinta választók érzik, hogy le lehet váltani Orbán Viktort, és ennek reményében vettek részt minden eddiginél többen a voksoláson.Márki-Zay szerint az április 8-ai parlamenti választás az utolsó esély arra, hogy a magyar emberek demokratikus úton váltsák le a Fideszt.