Pálffy Ilona a lemondásán gondolkozik

Szerinte csalás helyett inkább tudatlanságról volt szó sok helyen, de az számára is érthetetlen, hogy miért adtak több helyen a nemzetiségi listás szavazólapok mellé pártlistásat is.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorában hétfő este azt mondta: tudták, hogy sokan lesznek a Bocskai úton az átjelentkezett szavazók, de az utolsó pillanatban már nem tudtak mit csinálni, ugyanis a szavazatszámláló bizottságokat a választás előtti 20. napig kell megválasztani - számolt be róla a hvg.hu.

Az NVI elnöke kifejtette, azért nem hoztak nyilvánosságra sokáig eredményeket, mert ha a sorban állók megismerték volna a részeredményeket, az befolyásolhatta volna a választást, a pártok pedig joggal támadnák meg az eredményt. Hozzátette, a Nemzeti Választási Bizottságnak 2014-ben született egy iránymutatása is erről, amely szerint nem lehet nyilvánosságra hozni az eredményeket, amíg az utolsó szavazókör be nem zár, ez pedig rá nézve kötelező.

Az NVI honlapjának összeomlásáról Pálffy azt mondta, nem az informatika, vagy a nemzeti választási rendszer omlott össze, csak a honlap.

Elmondása szerint januárban állítottak be egy új honlapot, de számoltak azzal, hogy gond lehet, ezért volt egy másik, korábbi verziója is a honlapnak, amelyet végül be kellett üzemelniük a választás napján.

Mint mondta: két hét múlva tud majd az elrendelt vizsgálatról beszámolni, amit egy külső, független céggel végeztetnek el.

Az ingadozó részvételi adatokról Pálffy azt mondta, a választás napján a választásra megjelenteket strigulázták a szavazókörökben, ez alapján adtak ki napközben részvételi adatokat, de ebben benne voltak az átjelentkezettek is. Este azonban az átjelentkezettek borítékjait (220 ezer boríték) nem számolták össze, ezért az ő számuk nem jelenhetett meg a részvételi adatban. Hozzátette, a részvételi adatok ezeknek összeszámolásával mostanra kiegyenlítődtek (a választási iroda honlapja jelenleg azt mutatja, hogy 70,22 százalék ment el szavazni).

Jakab Péter nem érné be újraszámolással, megismételtetné a választást Miskolcon

Jakab Péter szerint ellenzéki politikusnak ritkán adatik meg, hogy bejuthasson a Habony-médiába, és a TV2 műsorvezetőjének hozzáállása, illetve az ott elhangzott beszélgetés miatt valószínűleg ismét legalább négy évet kell majd várni, hogy erre sor kerüljön.a miskolci választásról szólva a Jobbik szóvivője kijelentette, hogy hivatalosan 127 szavazattal csúszott le a győzelemről, de szerinte a jelenlegi állapotok épp arról szólnak, hogy "nincs hivatalos helyzet".

Csalás helyett "tudatlanság"

Az esetleges csalással kapcsolatban Pálffy azt mondta, szerinte "inkább tudatlanságról" van szó, ami azzal magyarázható, hogy iszonyúan sokan kicserélődtek a köztisztviselők közül is az elmúlt években, a szavazatszámláló bizottságoknak pedig nagyon nehéz dolga van, és nehezen is tudnak embereket találni a bizottságokba.

Hogy miért fordult elő, hogy a nemzetiségi szavazólappal együtt kiadtak listás szavazólapot, az számomra teljes mértékben érthetetlen, hiszen ezt az oktatáson kellett, hogy hallják, és kiadtunk a szavazatszámláló bizottságok számára egy füzetet, amiben leírtuk, hogy ezt nem lehet, és a névjegyzékben is ott volt benne, hogy ki milyen nemzetiségű és milyen szavazólapot kell nekik adni.

A levélszavazatokról azt mondta, azért volt köztük sok érvénytelen, mert voltak, akik nem ragasztották le a levélszavazatos borítékot, volt, hogy több szavazatot, vagy több nyilatkozatot is tartalmazott egy-egy boríték.

Pálffy végül a lemondását firtató kérdésre azt válaszolta, hogy a választás óta folyamatosan ezen gondolkozik.

"Úgy gondolom, hogy most ezt végigcsinálom, aztán utána majd eldöntöm, hogy megyek vagy nem megyek."