Magyarországon több mint félmillióan írták alá a Minority Safe Pack kezdeményezést

Leadták az aláírásokat az NVI-nek.

Csáky Csongor elmondta: 385 623 aláírás érkezett papíron, 258 168 pedig elektronikus formában.

A főtitkár kiemelte: Magyarország össznemzeti ügyként kezelte a kezdeményezést, az aláírásgyűjtésben részt vettek az egyházak,  valamennyi frakcióval rendelkező párt, a települési önkormányzatok és az egyetemisták, valamint sok jóérzésű magyar ember. 

Vincze Lóránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke azt mondta, hogy mivel a kezdeményezést 1,32 millió ember írta alá, az európai őshonos kisebbségek ügyét nem lehet többé a "szőnyeg alá söpörni".

Az európai őshonos kisebbségek határozottan és nyomatékosan kérik az Európai Uniótól, hogy alkosson jogszabályokat jogaik védelmében, hiszen ugyanolyan joguk van használni anyanyelvüket, kultúrájukat használni mint a többséghez tartozó  nemzeteknek - mondta.

A FUEN elnöke ismertette: a szükséges aláírások összegyűjtése után az Európai Bizottságnak kell döntést hoznia a jogalkotásról. Úgy vélekedett, hogy érdemben a következő, jövő májusban megválasztott Európai Parlament és bizottság foglalkozik majd az üggyel.

Hozzátette: a jövőben számítanak a nemzeti kormányok és parlamentek, különösen a magyar kormány támogatására.

Az eseményen részt vettek a határon túli magyar közösségek és a magyarországi nemzetiségek vezetői, képviselői.

A Minority SafePack néven előterjesztett javaslatcsomag nyelvi, oktatási, kulturális kérdésekben, a regionális politikában, a kisebbségek európai parlamenti jelenlétének kérdésében, a diszkriminációellenesség, a médiaszabályozás és a támogatáspolitika területén javasol intézkedéseket az EU-nak az őshonos nemzeti kisebbségek védelmében. 

A szervezőknek 2018. április 3-ig több mint egymillió aláírást kellett összegyűjteni.

(Fotó: Vincze Loránt, az európai őshonos nemzeti kisebbségek ernyőszervezetének, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke (b) és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára hozza az őshonos kisebbségeknek európai szintű védelmet szorgalmazó európai polgári kezdeményezés, a Minority SafePack Magyarországon összegyűjtött aláírásait tartalmazó dobozokat a Nemzeti Választási Irodába Budapesten 2018. április 20-án. - Balogh Zoltán/MTI)