Dúró Dóra: Szükség van a sajtószabadság visszaállítására

Egyértelműen a Fidesz felé lejt az állami média.

Dúró Dóra keddi budapesti sajtótájékoztatóján ezt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának 2015-ös és 2016-os, a pártok szereplési arányairól szóló kimutatásaival támasztotta alá.

2015-ben a Médiatanács által vizsgált háttérműsorokban a pártok megjelenésének tekintetében a Fidesz szereplése 70 százalékos volt, míg a Jobbik 5 százalék alatt maradt.

A Kossuth rádió déli Krónika című műsora a győztes e tekintetben, ugyanis a pártok szereplési idejének 89 százaléka jutott a kormánypártoknak, míg a legerősebb ellenzéki pártnak, a Jobbiknak mindössze 2,7 százaléknyi megszólalási lehetőséget biztosított az állami fenntartású médium.

Szintén nem volt kiegyensúlyozott az M1 esti Híradója, ahol a Fidesz 74 százalékban, a Jobbik pedig 8 százalékban kapott szerepet. 

A TV2 Tények című műsorában a Fidesz 65, míg a Jobbik 3 százalékban szerepelt. De ez még semmi az Echo TV hírműsorához képest, ahol 84 százalékban szólaltattak meg fideszes politikusokat.

Magazinműsorok tekintetében a TV2 Mokka és az M1 Ma reggel című adása viszi a prímet. Utóbbiban 2015-ben a Fidesz megszólalói 81 százalékban lehettek jelen, míg a Jobbik csak 6,5 százalékot kapott, előbbiben pedig mindössze 1,4 százalékban hívtak meg jobbikos politikusokat.

Egy évre rá a Ma reggel túltett önmagán. 2016-ban már 92 százalékban csak kormánypárti politikusok töltötték ki a beszédidőt.

A jobbikos politikus a 2016-os év adatait is ismertette, hozzátéve: a médiatanács a 2017-es éves összesítést még nem tette közzé.

"A kiegyensúlyozott tájékoztatásnak még csak a látszatáról sem beszélhetünk"

-jelentette ki Dúró Dóra, aki emlékeztetett, hogy a Jobbik mindeközben több mint száztíz sajtópert nyert meg olyan orgánumokkal szemben, amik a Fideszhez és annak oligarcháihoz köthetők.

Mindez alátámasztja azt, hogy a népszavazásra, amit a Jobbik a sajtószabadság visszaállítása érdekében kezdeményezett igenis szükség van.

Jobbik: A közmédia a fideszes agymosás eszköze lett

"A közmédia éveken át nem hívott meg jobbikos politikusokat a műsoraiba, végül ez a Kúria jogerős döntése miatt változott meg, amit a közmédia a sajtószabadság elleni súlyos támadásként értékelt. Ez lenne a kiegyensúlyozottság? Vagy az, hogy a Jobbikról a Ripost nevezetű kormányzati hazugsággyár álhírei alapján számolnak be az esti híradóban?