7000 forintos órabéren másolták a hamis ajánlóíveket a hajléktalanok

Az állami támogatása hajtottak.

Azt eddig is egyértelműen tudni lehetett, hogy az országos listaállítás után járó százmillió forintos támogatásra pályázó, majd teljesítmény nélkül eltűnő kamupártok az ajánlóíveiket is törvénytelen módon szerzik. A hvg.hu-nak viszont most több forrás is megerősítette, hogy többek között

hajléktalanok másolták az íveket, óránként 7000 (!) forintért.

Például a Magyarországi Cigánypárt (MCP) 200 millió forintos állami támogatást kapott az ajánlások miatt, aztán az egész országban összesen 4000 szavazójuk lett, amire nehéz mit mondani. A HVG úgy tudja, a párt bőven benne volt a visszaélésekben.

Mivel a mai rendszerben már egy állampolgár több pártot is támogathatott, a kamupártok a megszerzett személyes adatokat megosztották egymás között, és végül számos olyan párt állíthatott országos listát –emlékezzünk, mekkora volt a szavazóív-, amelyek valójában nem is léteznek, politikai tevékenységük egyenlő a nullával.

A lap azt írja, információik szerint március legelején csaptak le a BRFK nyomozói egy IX. kerületi, Üllői úti ingatlanra, ahol nagyüzemben folyt az aláírások másolása. Több párt is érintett lehet az ügyben. A választás rendje elleni bűncselekmény miatt folyó nyomozás során több tíz embert előállítottak, egy embert pedig gyanúsítottként hallgattak ki, őt a bíróság harminc napra előzetesbe helyezte.

A hvg.hu a napokban több hajléktalansegítő civillel, valamint hajléktalannal is beszélt, akik tárgyi bizonyíték híján ugyan, de egymástól függetlenül megerősítették az Üllői úti aláírásmásoló üzem létezését – írják, hozzátéve: „Könnyű pénz volt, mivel csak másolni kellett” – mondta az egyik hajléktalan.