Az Európai Parlament nagyobb átláthatóságot követel a letelepedési vízumok körül

Így már nehezebb lesz újraindítani rogánék nagy bizniszét.

Az úgynevezett aranyvízum-programokról folytatott EP-vitán a képviselők úgy vélekedtek, hogy a gazdasági alapú vízumrendszerek kiskaput nyitnak a pénzmosás és az adóelkerülés felé, és veszélyeztetik a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetet.

Több képviselő aggodalmát fejezte ki a programok nyomában felerősödő korrupció és bűnözés miatt, és úgy vélekedett, hogy a rendszer ellentétes az unió értékeivel.

A megvásárolható letelepedést biztosító vízumokra vonatkozó szabályzás országonként más, de a jövendő állampolgároktól általában jelentős pénzbeli hozzájárulást, ingatlanvásárlást, és időnként államkötvény-befektetést követel.

Az uniós parlament már 2014 januárjában elítélte az egyes tagállamokban működő aranyvízum-programokat, amelyek közvetve vagy közvetlenül uniós állampolgárságot árulnak nem uniós személyek számára. Az EP akkor felszólította az Európai Bizottságot, hogy ellenőrizze: összhangban vannak-e ezek a programok az uniós szabályzással.

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon ilyen jellegű vízumkiadásra szakosodott, kormányközeli magánvállalkozások kezébe adták "az üzletet", ami jelentős mértékben növelte a korrupció veszélyét és a biztonságpolitikai fenyegetettséget.

Visszatetszőnek nevezte a tevékenységet egy olyan ország esetében, amely

"egyetlen menekültet sem akar befogadni, miközben majd 20 ezer letelepedési kötvényt adott el... Az állampolgársággal való üzletelést be kell fejezni, amely sem politikailag, sem morálisan nem tartható fenn"

- fogalmazott a képviselő.

Ahogy arról többször írtunk, a Jobbik küzdött a legaktívabban azért, hogy a Fidesz beszüntesse a korrupció melegágyaként szolgáló letelepedésikötvény-bizniszt, amit az elmúlt hetek sajtóértesülései szerint leporolhat a kormány, hiszen nem cáfolta, hogy Kínában egy közösségi oldalon már hirdetik az új konstrukciót. Lehet mostmár az EU-nak is lesz ehhez egy-két szava.
 

Nem volt elég egyértelmű a kormányzati cáfolat - újraindulhat a letelepedésikötvény-biznisz?

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője szerdán tartott sajtótájékoztatóján reagált arra a hírre, mely szerint egy hongkongi vállalkozás, az LSP International Limited üzleti konstrukcióján keresztül 25 millió (házastársak esetén 50 millió) forintnyi magyarországi ingatlanbefektetésért cserébe tartózkodási engedélyt kap a beruházó, ezzel pedig hozzá lehet jutni a shengeni övezetben szabad mozgást biztosító papírokhoz.