Sneider: Toroczkait kizárólag személyes ambíciók vezetik

A Jobbik elnöke a Magyar Hangnak beszélt a párt jövőjéről, Toroczkairól és Vona Gáborról is.

Sneider Tamás arra a kérdésre, hogy kicsoda Toroczkai László, a Jobbik elnöke úgy fogalmazott:

„Olyan valaki, aki szeret szerepelni. Jó, ha ebben maradunk. Jelen pillanatban olyan tevékenységet folytat, ami a Fidesznek kedvez. Én úgy érzem, hogy kezd a Fidesz felé sodródni.”

Arról is beszélt, hogy a szakadár babérokra törő Toroczkai platformalapítására nem ad lehetőséget a Jobbik alapszabálya, és aki belépett a pártba, elfogadta ezt az alapszabályt, amit önkényesen nem lehet kiegészíteni sem.

„Megmutatta az elmúlt időszak, hogy Toroczkai Lászlót kizárólag személyes ambíciók vezetik, a történetének nincs tartalmi része.”

Sneider szerint Ásotthalom polgármesterének egyetlen célja, hogy a Jobbikot szétszakítsa.

„Nem tud beletörődni abba, hogy a választáson alulmaradt. Egyébként a legnagyobb ellenzéki párt bedarálása a Fidesz nyilvánvaló érdeke lenne.”

A Jobbik etikai bizottsága csütörtökön ült össze, hogy Toroczkai László szakadár tevékenységét megvizsgálja, és megvitassa párttagságának kérdését is. Az Alfahír egyelőre nem tud arról, hogy döntés született volna (Frissítés: a Jobbik fegyelmi bizottsága közleményt adott ki, kizárták Toroczkai Lászlót). A Magyar Hangnak Toroczkai kizárásáról Sneider Tamás azt mondta, tizenötezer tagja van a pártnak, és néha kizárnak néhányat, ebből a szempontból pedig apróságnak tartja Ásotthalom polgármesterének ügyét.

Vona Gáborból politikai elemző lesz?

A Sneider Tamással készült interjúban Vona Gáborról is szó esett. A Jobbik elnöke elmondta:

„Vona Gábor most gondolkodik, rendezi az életét, de érdekli a közélet, nem akar kivonulni a politikából.”

Hozzátette: a korábbi pártelnök segíti majd a Jobbikot a következő időkben. „Mint politikai elemzőről, biztosan hallunk róla” - jegyezte meg.

Sneider Tamás szerint az sincs kizárva, hogy később megjelenjen fontos pozícióban, ha ezt egyszer ő is akarja majd.

„Ha a Jobbik tovább növekedik, nyilván még több jó emberre lesz szükségünk”

- vélekedett.

„A Fidesz bort iszik és vizet prédikál”

Sneider Tamás a Jobbik jövőjével kapcsolatban kifejtette: a balliberális tábor összeszűkült, és úgy gondolja, hogy ott sok keresnivalójuk nincs. Van viszont egy-kétszázezer korábbi támogatójuk, akik 2014-ben melléjük álltak, most viszont nem szavaztak a Jobbikra.

„Őket mindenképpen vissza szeretnénk szerezni, és a kormánypártok szavazói is megszólíthatóak”

- jelentette ki.

„Egyenesebe tesszük a párt politikáját, világossá tesszük nemzeti elkötelezettségünket. Elmondjuk, hogy a Fidesz vizet prédikál és bort iszik létfontosságú kérdésekben, mint például a határon túli magyarok autonómiája. Ez az elkövetkező két év programja.”

A teljes interjú elolvasható a pénteken megjelent Magyar Hang negyedik számában.