Csaba László: idő kérdése, mikor pukkan ki a lufi, ahogy 2008-ban

A közgazdász, akadémikus szerint lassan vége lesz a kegyelmi állapotnak.

A Figyelő Soros-listájára felkerült, majd levett akadémikus túlzottan optimistának tartja Varga Mihály 4-4,5 százalékos hosszú távú növekedési előrejelzését. Szerinte a magyar versenyképesség gyenge, illetve a termelékenység alacsony.

Csaba László közgazdász büszke rá, hogy rajta van a Figyelő listáján

„Az ember meggyőződése hosszú időn keresztül kialakul, és az enyém nem változott az utóbbi tíz évben sem. Olyan sok mindenki olyan sokféle helyre került, de én ott vagyok, ahol tíz évvel ezelőtt voltam.

De arról is beszélt: Varga Mihály józanságára utal az, hogy – érezvén a szinte biztos válság előszelét – már nem beszél a választáskor beígért adócsökkentésről. Csaba szerint azonban nagy kérdés, hogy az ő akarata, vagy Matolcsy György jegybankelnök elképzelései érvényesülnek a gazdaságpolitikában, ahogy eddig történt.

„Általános a munkaerőhiány, vagyis a munka nem fogja ösztönözni a fejlődést. Amennyi lehetőség az alacsony hatékonyságú munkában rejlett, azt már 2013 és 2018 között kihasználtuk”

- jelentette ki.

A közgazdász kifejtette:

lassan vége lesz a kegyelmi állapotnak, amely segítette a magyar gazdaság növekedését is.

Az uniós pénzek hosszú távú hatása sem jelentős, mert rossz területen és gyatra hatékonysággal költjük el, ráadásul a pénz egy részét ellopják – mondta.

Csaba László a válság közeledésével kapcsolatban kifejtette: bekövetkezésének valószínűségét a historikus adatok is igazolják, amelyek szerint a krach tízévente esedékes.

„Erősíti a vélekedést, hogy a befektetési tanácsadók is óvatosságra intenek”

- tette hozzá. Szerinte már csak idő kérdése, mikor pukkan ki a lufi, ahogy 2008-ban.

Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet

Egykori Orbán-párti értelmiségi: „Magyarország ma tele van halmozódó feszültséggel"

„Az, hogy a Fidesznek ilyen agresszív a kampánya, az, hogy azt sulykolják, hogy sorsdöntő a mostani választás - nos, ez nem más, mint, hogy tudatában vannak saját gyengeségüknek" - jelentette ki a fuhu.hu-nak Csaba László egyetemi tanár, akadémikus, aki korábban Orbán-párti értelmiséginek számított.