Orbán után a csehek is cáfolják, hogy megállapodtak volna Merkellel a menekültek visszafogadásáról

Andrej Babiš cseh kormányfő szombaton cáfolta, hogy Csehország ígéretet tett volna Angela Merkel német kancellárnak egy olyan megállapodás támogatására, amely szerint a német határról kiutasítandó menekülteket befogadnák azok az államok, amelyekben az Európai Unió területén először regisztrálták. A német kormány sajnálattal fogadta a cseh kormányfő megjegyzéseit.

Ilyen tárgyalásokra Csehország és Németország között nem került sor és a cseh kormány nem csatlakozott ilyen megállapodáshoz

 - reagált a cseh miniszterelnök, aki Franciaországban tartózkodik munkalátogatáson.

A hírek szerint Merkel Magyarországgal is megegyezett menekültek befogadásáról

A DPA információi szerint a német kancellár levélben tájékoztatta koalíciós partnereit a megállapodásról. Eszerint azok a menekültek, akik úgy folyamodnak menedékjoghoz Németországban, hogy előtte már regisztrálták őket más uniós államban, először a német határ mentén kialakított horgonyközpontokba (anchor centers) kerülnek, ahol az ügyeiket intézik.

"Már csütörtökön Brüsszelben, az Európai Tanács ülése előtt elmondtam, hogy Németország minket (Csehországot) nem szólított meg, s ebben a pillanatban ilyen megállapodást nem is írnék alá"

 - mutatott rá Andrej Babiš.

Később azt is hozzátette, hogy egyáltalán nem terveznek ilyen egyezséget támogatni, mert az az illegális bevándorlók rendszeres befogadását jelentené.

Angela Merkel kancellár "sajnálattal fogadja" a döntést, az egyik német kormányszóvivő viszont azt mondta, hogy

"a cseh fél kifejezte hajlandóságát arra, hogy megállapodást kössön a menekültek visszaküldését szolgáló együttműködés javításáról."