A hírek szerint Merkel Magyarországgal is megegyezett menekültek befogadásáról

Orbán cáfolja.

A DPA információi szerint a német kancellár levélben tájékoztatta koalíciós partnereit a megállapodásról. Eszerint azok a menekültek, akik úgy folyamodnak menedékjoghoz Németországban, hogy előtte már regisztrálták őket más uniós államban, először a német határ mentén kialakított horgonyközpontokba (anchor centers) kerülnek, ahol az ügyeiket intézik.

A következő országokkal sikerülhetett megállapodást kötni: Magyarország, Lengyelország, Csehország, Belgium, Dánia, Észtország, Franciaország, Finnország, Litvánia, Lettország, Luxemburg, Hollandia, Portugália és Svédország, de hamarosan csatlakozhat Bulgária is. Konkrétan arról lehet szó, hogy ezek az államok átveszik Németországtól azokat a menekülteket, akik elsőként náluk regisztráltak.

A Reuters azt írja, hogy a levélben csak aláírandó megállapodásokról van szó, tehát nem biztos, hogy meg is köttetett az egyezség.

Orbán cáfol

A magyar miniszterelnök az MTI kérdésére leszögezte:

„ez a szokásos politikai kacsa, semmilyen megállapodás nem született.”

Itt írtunk arról, hogy a CSU-t vezető német belügyminiszter, Horst Seehofer komoly nyomás alá helyezte Angela Merkelt, még a koalíció felbontását is kilátásba helyezte arra az esetre, ha a kancellár két héten belül nem talál megoldást a menekültkérdésre. Jelenleg viszont úgy tűnik, hogy kibékültek egymással a felek.

Pénteken uniós csúcstalálkozó volt Brüsszelben, ahol a fő téma a bevándorlás volt, a legfontosabb hír, hogy az Európai Unió határain belül állíthatnak fel gyűjtőtáborokat.

Angela Merkel július 5-én találkozik Orbán Viktorral Berlinben.