Egészségügyi létszámstop: Így sincs elég ápoló és orvos, most már újabbakat sem vehetnek fel

Kásler Miklós az Országos Mentőszolgálatnál is behúzta a kéziféket.

Június 21-től létszámstopot léptetett életbe az EMMI a tárcához tartozó közintézmények jelentős részénél, köztük a mentőknél - legalábbis erről szóló email érkezett az érintettekhez az Átlátszó szerint.

Június 22-én a tárca személyügyi főosztályvezetője e-mailben kért létszámadatokat tucatnyi közintézménytől. A levélben többek között azt írta a feladó:

"Tájékoztatom, hogy 2018. június 21. napjával létszámstop kerül elrendelésre, ennek megfelelően 2018. június 21. napját követően új, foglalkoztatásra irányuló jogviszony nem létesíthető a létszámstop feloldásáig. A tilalom kiterjed a már folyamatban lévő ügyekre is."

A címzettek özött van

  • az Oktatási Hivatal,
  • az Országos Mentőszolgálat,
  • az Állami Egészségügyi Ellátó Központ,
  • több múzeum (például a Ludwig és a Szépművészeti),
  • több színház (többek közt az Opera és az Operett),
  • az Országos Széchényi Könyvtár és
  • a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért.

Az intézkedés azért is érdekes, mert

az Országos Mentőszolgálat honlapján jelenleg is szinte minden megyében keresnek mentőápolót, mentőtisztet, mentőorvost és gépkocsivezetőt is.

Hogy pontosan hány szakemberük hiányzik, arról az intézményi ködösítésnek hála nincs konkrét adat.

Mint emlékezetes, Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter korábban akár jelentős leépítésekkel járó "racionalizálásokat" ígért, a koncepción valószínűleg az sem változtatott pozitív irányba, hogy az újdonsült politikus

40 milliárdos adóssággal vette át az EMMI-t.

40 milliárdos adóssággal vette át Kásler az EMMI-t

A portál szerint 39,683 milliárd forinttal tartozik beszállítóinak az Emberi Erőforrások Minisztériuma, aminek zöme, 17,3 milliárd az elmúlt 30 napban keletkezett. Az ezen fennálló tartozások nagyobb problémára hívják fel a figyelmet, mivel azt mutatják, hogy egyes vállalásokat nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak határidőre teljesíteni.Lényegében a teljes államháztartás körében az EMMI-nél van minden tartozás, amit két hónapnál hosszabb ideje nem rendeztek a határidő eltelte után.

Frissítés:

"A sajtóhírekkel ellentétben nincs létszámstop az Országos Mentőszolgálatnál" - tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn az MTI-t közleményben.

A tárca tudatta: a kormány döntése értelmében létszámstop kizárólag a kormányhivatali jogállású szerveknél, központi hivataloknál, valamint a fővárosi és megyei kormányhivataloknál lépett érvénybe.