„Hol van Soros? Nemzetközi összeesküvés helyett nemzetközi összhatás?”

A gyenge forintról is a szocik tehetnek. 

„Az MNB és a kormány tétlenkedése folytán a kereskedelmi bankok elkezdték a kamatemelést és újabb terheket rónak a devizahitelesekre. Az MNB-re mutogatás mellett hajlandó-e bármit cselekedni a kormány?”

- kérdezte a jobbikos képviselő.

Tállai András államtitkár szerint nemzetközi tendencia, hogy a nemzeti valuták gyengülnek, hiszen nem csak a forint gyengül, hanem a cseh korona és a lengyel zlotyi is. Egy nemzetközi összhatásról van szó, ezért nem a magyar kormány a felelős – mondta az államtitkár, majd azt is hozzátette, hogy az árfolyamváltozás nincs hatással a költségvetésre.

„Hol van Soros a válaszából?  Hiszen eddig nemzetközi összeesküvésről beszéltek, most pedig nemzetközi összhatásról.”

Mondta viszontválaszában Z. Kárpát, aki kiemelte, hogy tisztában van azzal, hogy nem csak a magyar kormány hat a forint árfolyamára, de arra kíváncsi, hogy

„hol van az a pont, ahol beavatkoznak a forint erősítése érdekében úgy, hogy nem terhelik extra terhekkel a devizahitel károsultakra.”

Tállai András viszontválaszából csak annyit tudhattunk meg, hogy a magyar kormánytól független a Magyar Nemzeti Bank, így ők nincsenek hatással a forint árfolyamára.

Az PM-es Burány Sándor is arra volt kíváncsi, hogy mikor avatkozik be az MNB a forint árfolyamába. Hiszen korábban Orbán Viktor is azt mondta: 

„Gyenge forintot csak gyenge emberek akarhatnak.”

Az MNB alelnöke, Nagy Márton válaszolt a képviselőnek, akitől azt tudhattuk meg, hogy a „Magyar Nemzeti bank nem kommentálja a forint napi árfolyamát” és a hogy „a magyar deviza sokkal stabilabb, mint a régiós devizák.”

Burány Sándor nem volt elégedett a válasszal, ezért viszontválaszában emlékezette az MNB alelnökét, hogy a forint nem csak az euróhoz, de a régiós valutákhoz képest is gyengül. Erre az ex-MSZP-s politikus megkapta a tuti választ:

„A 2010 előtti elhibázott gazdaságpolitika miatt tartunk itt.”

Köszönjük Nagy Mártonnak, az MNB alelnökének a kimerítő elemzést!