Ha 400 forintra megy fel az euró, Matolcsyt akkor sem váltják le

A hallgatás ára. 

Az egész ország döbbenten nézi a forint mélyrepülését. A magyar fizetőeszköz értéke szinte naponta dönt negatív csúcsot, tegnap este egy euróért már 330,77 forintot kellett adni, ami szintén történelmi rekord. A jelenség a térségben nem csak minket sújt, az elmúlt időszakban szintén gyengült a lej, a zloty és a korona is. Elvileg tehát fellélegezve nyugtázhatnánk, hogy nem velünk van a gond. Csakhogy olyan zuhanást, mint a forint, nem produkált sem a románok, sem a lengyelek, sem a csehek pénze. Ennek pedig igen egyszerű oka van: 

ők már léptek, míg az MNB lábhoz tett fegyverrel áll. 

Ha egy deviza értéke váratlanul csökkenni kezd, arra a nemzeti bankok az esetek nagy részében kamatemeléssel válaszolnak. Pontosan így is tettek Bukarestben, illetve Prágában is, és Varsóban is bejelentették, hogy ez várható. Tény és való, hogy ez meglehetősen ortodox módszer - de például a súlyos nyílt sebek összevarrása is az, mégis általában szokott működni, jobbat meg még nem igazán találtak ki. Matolcsy doktor azonban kizárólag az unortodox megoldásokban hisz, így nálunk a mindössze 0,9 százalékos alapkamat gránitabb és szilárdabb, mint az Alaptörvény. A kormány pedig a forint döglődése kapcsán is azt teszi, amit kormányzás helyett évek óta: kommunikál.

Ezúttal viszont a fegyelmezett papagájkommandó helyett egy ezer hangon csicsergő kiserdőt hallhatunk. 

A mindenhez értő, egy dolgozattal két doktorit is bezsebelő Kovács Zoltán kormányszóvivő alig burkoltan mentorát, Soros Györgyöt vizionálta a mélyrepülés mögé, rejtélyes "spekulációról" beszélve. A Kovácsnál is sokoldalúbb Tállai Andrástól aztán tegnap megtudhattuk, hogy a jelenséget "nemzetközi összhatás" okozza, míg Nagy Márton, az MNB alelnöke szerint a 8 (nyolc) éve véget ért balliberális kormányzás miatt zuhan jelenleg a forint árfolyama. 

„Hol van Soros? Nemzetközi összeesküvés helyett nemzetközi összhatás?"

Több képviselő is kíváncsi volt arra, hogy miért hagyja az MNB tétlenül a forint gyengülését. Meddig nézzük tétlenül a forint gyengülésének káros következményeit? - ezzel a kérdéssel fordult a jobbikos Z. Kárpát Dániel a kormányzathoz. Az ellenzéki politikus emlékeztette a kormánypárti képviselőket, hogy a költségvetést 320 eurós árfolyamra tervezték, de a forint már 330 felett jár, így ennek szerinte hatása lesz a költségvetésre is.

Hosszú évek után először előkerült a "jegybank függetlensége" is, mint olyan áthághatatlan alapelv, amely meggátolja, hogy a kormány bármit is tegyen a forint védelmében. Ez így papíron igaz is volna - ha 2013-ban Orbán nem a saját maga által "jobbkezének" nevezett nemzetgazdasági miniszterét ülteti át a jegybank élére. 

A legszórakoztatóbb azonban az ATV hiperjólértesült főmunkatársának mai információja, mely szerint 

a kormány és a jegybank szerint nincs itt semmi látnivaló. 

Az MNB alelnöke még spekulációt sem lát, csak sima, nyugodt, unalmas "piaci folyamatokat", amelyek mennek a maguk útján, oszt' majd csak lesz valahogy. Még nagyobbat ment az a "kormányközeli forrás" (te jó ég, mikor pusztulnak már ki a magyar sajtóból ezek a rettenetes eufemizmusok?), aki szerint az egész csak "médiahack", hiszen a veszteség mindössze 

"két sör ára a horvát tengerparton nyaralóknak."

Így csivitel tehát a kormányzati és kormányközeli kerekerdő - és közben, ahogyan az lenni szokott, hallgat a mély. Például arról, hány milliót kaszálnak az euróban kiszámolt uniós támogatást kapó fideszes földbirtokosok Czerván Györgytől Farkas Sándoron át L. Simon Lászlóig. Vagy

arról a sok milliárdos extraprofitról, amit Rogán és Habony kötvénybizniszes cégei zsebelnek be az euróban értékesített állampapírok után. 

Milliókat kaszálnának a fideszes földesurak a gyenge forinton

733 millió 351 ezer euró - ekkora keretösszegből osztottak területalapú támogatást 2017-ben, 2016-ban hasonló mértékű, 723 millió forint volt ez az összeg. Bár a dotációt a kérelmezők forintban igénylik és kapják is meg, euróalapon számítják, amihez az Európai Központi Bank (ECB) adott év szeptember 30-i árfolyamát veszik alapul.

Ám ha narancsuniverzum egy fillért se keresne az árfolyamon, ha nem haluznák e mögé is a Sorosdémont, ha "kormányközelben" nem olyan középsúlyos NER-sérültek ülnének, akik két korsó Karlovačkóra lövik be a magyar fizetőeszköz összezuhanásának árát -

nos, Matolcsy György akkor sem bukhatna meg.

Akkor sem, ha 400 forintig kúszik fel az euró ára. Akkor sem, ha ezerig.

Ő ugyanis tényleg Orbán Viktor jobbkeze. De nem elsősorban a gazdaságpolitikában - hanem az ország kifosztásában.

Most az MNB alapítványok közpénz-jellegét elvesztett 260 milliárdos aprópénzét, vagy a jegybank elnök fiának kormányzati szennyportálját hagyjuk is. Sokkal nagyobb tétről van itt szó. 

Az elmúlt nyolc évben a közbeszerzések során elpárolgott 2-3 ezer milliárd (2-3000.000.000.000) forint közpénz-jellegének magánvagyon-jellegűvé alakítása ugyanis aligha sikerülhetett volna az MNB tudta, és minimum jótékony hallgatása nélkül. 

2-3 ezer milliárd forint tűnhetett el az utóbbi évek közbeszerzésein

Nyolc év alatt simán elfolyhatott a paksi bővítés ára körüli összeg, a közbeszerzések átlagban 15-24 százalékkal lehettek túlárazottak, tehát 2090-3300 milliárd forint közpénz mehetett el feleslegesen, valahova, valakikhez. Az EU-s pénzek érkezése lényegesen növelte a korrupciót. Ennyi közbeszerzést néztek át az elemzők a 2009-2016 közötti időszakból. Elsősorban a korrupció kockázatát vizsgálták különböző szempontok alapján.

Azt legkésőbb Kun Béla aranyrepülője óta tudjuk, hogy a lopott szajrét szinte mindig kiviszik az országból. Ezt száz évvel ezelőtt még légi úton kellett megoldani, ma viszont már sokkal kényelmesebb a dolgot különböző pénzintézeteken keresztül bonyolítani. Ezekről a tranzakciókról viszont a jegybanknak hivatalból értesülnie kell. Ha nagyon okosban csinálják, akkor nem hivatalból - de értesül, ebben biztosak lehetünk. És éppen ezért kell a Szabadság téri palotába olyan ember, aki 

pontosan tisztában van vele, miről tudhat, és miről nem. 

Cserébe meg azt tesz a forinttal, amit akar. Pláne, ha még vastagodhat is tőle néhány tendermellényzsebben megbúvó pénztárca.

A következő napokban, hetekben, és tartok tőle, hónapokban, vagy akár években elsősorban nem a spekulánsok játszmáinak, nem is a "nemzetközi összhatásoknak", vagy a "piaci folyamatoknak" az árát fogjuk megfizetni.

Hanem Matolcsy György hallgatási pénzét.

És az nem két sör lesz...