Így szabadulna meg Orbán Viktor és köre a jövőbeni zaklatóitól

Ehhez felhasználták a veronai buszbaleset áldozatainak az emlékét.

Hétfőn foglalták írásba, kedden már a parlament elé került a Büntető Törvénykönyv legújabb módosításáról szóló fideszes törvényjavaslat; a kormánypárti Czunyiné Dr. Bertalan Judit által jegyzett javaslat érdekessége hogy két, egymástól teljesen eltérő irányú paragrafust tartalmaz. Egyrészt a veronai buszbaleset tragédiájára hivatkozva megalkotná a "jogellenesen átalakított személyszállítást végző jármű vezetése" tényállást, másrészt kiterjesztené a zaklatás büntethetőségét a hivatalos személyek magánéletének védelme érdekében.

A Btk. két módosítójáról egy szavazással dönt a magyar parlament, ami persze már önmagában is nonszensz, hiszen egyáltalán nem indokolta semmi, hogy egyszerre tárgyalja a két témát az Országgyűlés. Legrosszabb esetben két órával többet ülnek a parlamentben.

Czunyiné Dr. Bertalan Judit az előterjesztői expozéjában egyébként azzal magyarázta a módosítójának első paragrafusát, hogy csak most derült ki a veronai buszbaleset tragédiájának az oka, ezért szükséges ezekben a napokban változtatni a vonatkozó jogszabályon - bár ez nem magyarázat arra, hogy az előterjesztést miért nem előzte meg szakmai egyeztetés.

(Erre leginkább Hajdu László DK-s politikus mutatott rá. A leköszönő XV. kerületi polgármester elmondta, hogy a kerületében él egy olyan házaspár, aki két gyermekét vesztette el a másfél évvel ezelőtti tragédiában, és amíg a félévig Olaszországban ápolták őket, az önkormányzat fizette a rezsijüket, hogy ne kapcsolják ki az otthonukban az áramot, és a villanyt. Semmilyen állami támogatást nem kaptak az áldozatok hozzátartozói.)

A tervezet szerint ezután büntethető lesz, aki közúton, illetve a közforgalom elől el nem zárt magánúton engedély nélkül vagy az engedélytől eltérően átalakított személyszállító járművet vezet. Ha nem valósul meg nagyobb bűncselekmény, akkor egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, ha viszont mindezt iskolabusszal teszi meg, akkor két évig terjedhet a szabadságvesztés. Vétség miatt elzárással büntetendő az is, aki átalakítja a gépjárműveket.

Ez a kormánypártiak szerint a prevenciót szolgálja.

Két év börtönt is kaphat az, aki egy politikust munkaidőn kívül zaklat

Törvényerőre emelkedhet a büntetőtörvénykönyv legújabb módosítása, amely egyebek mellett kibővíti a zaklatásos vétségek körét. A Czunyiné Bertalan Judit által benyújtott módosító szerint két éves börtönbüntetést is kaphat az, aki veszi a bátorságot, és egy hivatalos személyt "hivatalos tevékenységével össze nem egyeztethető módon helyen vagy időben" zaklat.

Azonban arra semmilyen magyarázat sincs, hogy ehhez miért kellett hozzácsapni a zaklatás eseteinek kibővítése.

Czunyiné Dr. Bertalan Judit ezt azzal magyarázta, hogy az Alaptörvény hetedik módosítása szintén kitér magánélet védelmére. Ugyanakkor azt többször is hangsúlyozta, hogy a zaklatás büntetőjogi meghatározása nem változik. A Btk. vonatkozó passzusa szerint zaklatást az követ el, aki megfélemlítés céljából más magánéletébe, illetve mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozik, vagy valakit rendszeresen/tartósan háborgat.

Ezt annyival egészítené ki a fideszes politikus, hogy az is zaklatást követne el, aki hivatalos személy sérelmére, hivatali tevékenységgel össze nem egyeztethető helyen vagy időben követi el ezt a cselekményt. Ha ez nem jár félelemkeltéssel, akkor az 2 évet jelent, ha viszont félelmekeltéssel is jár, 3 év elzárás következik.

Hivatalos személynek tekinthető a postás és a politikus is, csakhogy előbbi háza előtt ritkán szoktak tüntetni. Különbség közöttük az is, hogy a politikus bizony közszereplő.

Hogy milyen abszurd ez a szöveg, és hogy a joggyakorlót a Fidesz megint milyen helyzetbe hozza, azt a szintén DK-s Arató Gergely világította meg, aki a vitában felidézte,

egy országgyűlési képviselő fürdőgatyában pont úgy néz ki, mint egy nem országgyűlési képviselő.

Így az esetleges háborgató nem lehet tisztában azzal, hogy kit zaklat, és hogy tette súlyosabb következményekkel jár.

Szintén nem egyértelmű, hogy mit is jelent a hivatali tevékenységgel össze nem egyeztethető hely vagy idő. Erre pedig a jobbikos Varga-Damm Andrea mutatott rá, szintén egy nagyon egyszerű példával.

Szerinte ugyanis politikusnak lenni, a nemzetet szolgálni egy életforma, egy 24 órás szolgálat, aminek nincs akkor vége, amikor a képviselő kilép a parlamentből.

Főleg úgy, hogy a bíróság kimondta már, hogy a munkaidőbe számít a munkahelyre való utazás és a hazaút is.

Életszerűtlennek tűnik. Legalábbis a jelenlegi keretek között, hiszen ahogy azt a jobbikos politikus is jelezte, Magyarországon egyetlen egy kormánypárti politikusnak sincs félnivalója. Főleg úgy, hogy Czunyiné szerint a háborgatásnak folyamatosnak kell lennie (bár az is lehet folyamatos háborgatás, ha egy újságíró a Kossuth téren mindennap megkérdezi Orbán Viktort, hogy miért csak 900 ezer forint megtakarítása van, miközben az egész családja milliárdos, de mindegy – aszerk.).

Félő, hogy ennek számtalan értelmezése lesz - figyelmeztetett.

Varga-Damm Andrea szerint egyértelmű,

a törvényjavaslat egy szűk politikai elit félelmének az eredménye, és a célja, hogy a miniszterelnök környezetét nem merjék megközelíteni az emberek.

Ez az egész Orbán Viktor körének igénye - zárta le.

Az pedig a valódi pofátlanság, hogy a Fidesz-KDNP mindehhez képes volt felhasználni a veronai buszbaleset áldozatainak az emlékét.