Így menti meg a kormány a devizahiteleseket: 17 milliós hitel után 43 milliót követel a bank

Kilakoltathatják a családot.

Szilágyi Imréné 40 év munkaviszony után egy dunakeszi általános iskolából vonult nyugdíjba 2017-ben. Gödi házukra vettek fel hitelt 80 éves férjével, ma már ott tartanak, hogy utcára kerülhetnek.

„Egyetlen évem volt boldog nyugdíjasként”

 - mondta a 24.hu-nak Szilágyi Imréné.

A történet még 2000-re vezethető vissza. A férjnél rákot diagnosztizáltak, tartalékkal nem rendelkeztek, ezért személyi hitelt kellett felvenniük, hogy tudják fizetni az egészségügyi költségeket. Később adósságspirálba kerültek.

A férfi meggyógyult, de kiderült, hogy az asszony 11 éves gyereke születéskori szívbetegséggel küzd, meg kell műteni. Kitekintő a magyar egészségügyre: a kisfiúnak 4 évet kellett várnia a műtétre a várólista hosszúsága miatt.

„Nekem az egyetlen luxus az életemben a gyermekem, őt akartam tisztességesen felnevelni”

 - mondta az asszony.

A tanári fizetésből és a férj nyugdíjából nem tudták fedezni a költségeket, ezért újabb személyi kölcsönöket vettek fel és hitelkártyákat igényeltek. Itt már kölcsönökből fizették vissza a korábbi tartozásokat, a végére a törlesztések után alig maradt pénzük számlákra és élelmiszerre.

Segítség

Az asszony egyik tanítványának édesapja, aki hitelközvetítéssel foglalkozott, segítséget ajánlott, jelzáloghitel formájában. A férfi tanácsa után hárommillió forintot vettek fel, de ez kevés volt a tartozások rendezéséhez, ezért egy ötmilliós, majd egy tízmilliós hitellel törlesztették a korábbiakat.

A 2007-ben felvett tízmilliós kölcsön svájci frank alapú volt, a törlesztőrészlet meredeken emelkedni kezdett. Ebben az időszakban már barátok és a helyi református gyülekezet is segített a családnak.

Ismét felvették a kapcsolatot a korábbi tanácsadóval, aki újra arról győzte meg őket, hogy vegyenek fel egy utolsó adósságrendező hitelt svájci frank alapon. A kilátástalan helyzetben lévő család belement.

17 milliót vettek fel, hogy a törlesztések után is maradjon pénzük, elvileg 10 milliós kölcsönt fizettek volna vissza belőle, de ez közben 13 millióra nőtt.

Ennél is emelkedni kezdtek a törlesztők, 98 ezerről 140 ezerre/hó. 2014 decemberéig fizettek, de itt úgy döntöttek, hogy tovább nem fognak törleszteni.

Döntésüket megelőzte, hogy 2014 novemberében a kormány bejelentette, hogy piaci árfolyamon forintosítják a devizahiteleket, a propaganda harsogta, hogy megmentik az adósokat.

„Ezzel a döntéssel minket nem megmentettek, hanem végleg hátba döftek”

 - tette egyértelművé Szilágyi Imréné.

Bíróság

Pert indítottak a bankjuk ellen, mert úgy látták, hogy soha nem lesz vége, a pénzintézet már gyakorlatilag uzsorát kér tőlük.

15 éven át törlesztettek, de elegük lett. A bíróság viszont hamar felfüggesztette a pert, mondván, meg kell várni, hogy az Európai Unió bírósága milyen döntéseket hoz a magyar devizás ügyekben. Itt kicsit fellélegezhetett a család.

„Korábban vagy a villanyt és a gázt fizettem be, vagy a törlesztőrészleteket. Nem volt pénzünk semmire. Miután nem törlesztettünk és a férjem megkapta a nyugdíját, évek óta először volt pénz a kezében, a fiam fel is vette videóra, ahogy a férjem izgatottan számolja a postástól átvett nyugdíjat.”

Ki tudták fizetni az évek során összegyűlt közel hárommilliónyi magánkölcsönt.

Nincs vége

A történet viszont folytatódik, a hitelezőjük nem várta meg, hogy kifusson a bírósági per, hanem végrehajtást kezdeményezett a család ellen. A bírósági végrehajtó jelezte, hogy hamarosan kilakoltatják a családot, hacsak nem fizetnek be 33 millió forintot.

Tehát 17 millió forintot vettek fe, az évek során majdnem 10 milliót törlesztettek, de további 33-at követelnek tőlük.

Az ügyvédjük pert kezdeményezett a végrehajtás megszüntetésére, addig, amíg a szerződés érvénytelenségéről nem születik döntés. A családnak nincs hova menni, de volt tanítványai közösségi csoportot szerveztek „Összefogás Éva néniért” néven, megpróbálják összegyűjteni a pénzt a család számára. Itt a csoport azoknak, akik esetleg tudnának segíteni a családnak.

El kell elérni, hogy rosszul érezze magát a kormány, ha a bankokat támogatja, és nem a népét

Augusztus 2-tól augusztus 16-ig (ha minden jól megy, 17-ig) a devizahitel-károsultak érdekében demonstrálnak a Kossuth Lajos téren. A szervezők a kilakoltatások és a végrehajtások leállítását követelik, és azt kérik a társadalomtól, hogy a saját érdekükből is támogassák őket, hátha így a Fidesz is követi a horvát példát.