Lehet, hogy a gyámügy délután elvisz egy gyermeket egy kilakoltatott családtól!

Jobbik: függesszék fel a devizahitelesek kilakoltatását!

A Jobbik a devizahitelezésekből eredő kilakoltatások azonnali felfüggesztését követeli – jelentette be Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki erő alelnöke keddi sajtótájékoztatóján. Közölte, ő maga is egy éppen akkor zajló kilakoltatás helyszínéről érkezett a sajtótájékoztatóra. Ismertette, a helyszínen azt javasolták, „zsebből” összedobnák annak az ingatlannak a bérleti díját, ahonnan a családot ki kívánták volna lakoltatni, így az adósok nem kerültek volna utcára. Megegyezést azonban nem sikerült elérni, így könnyen lehet, hogy a gyámügy a család kiskorú gyermekét elviheti.

A kilakoltatás körülményeit az N1 TV is rögzítette.

Z. Kárpát Dániel ismertette: ezek a kialakult állapotok nem indokoltak nemcsak egy kétharmados kormányzás alatt, de a költségvetés jelenlegi helyzetének ismeretében sem. Szerinte a büdzsében találhatók olyan tartalékok, melyek révén ezek a krízishelyzetek elkerülhetőek lennének.

Leszögezte: nem halogatható tovább egy szociális és egy piaci alapú bérlakásépítési program beindítása. A délelőtti helyzetre utalva megjegyezte, például a családtagokat egy szükséglakásba bejelentve a gyámügy intézkedését meg lehetne előzni, de a valódi megoldás az lenne, ha

ezen ügyek eredőjét szüntetnék meg.

Ez azt jelentené, hogy szerződésenként újraszámolnák a hiteleket, és amennyivel többet fizettek a hitelesek a felvett összegnél, azt a bankrendszernek vissza kellene adnia, majd utána kellene beszélni a kártérítésről.

Z. Kárpát szerint a Fidesz-kormánynak sem lehet érdeke, hogy kilakoltatott családok a produktív szférából a szociális szférába szorulva évekig tengődjenek a szociális transzfereken,

a közös össznemzeti és nemzetgazdasági érdek az lenne, hogy igazságot szolgáltassunk nekik.

Úgy véli, hogy a Fidesz részéről szándék esetén már meg lett volna a lehetőség erre.

A Jobbik azt szeretné, hogy a devizahitelügyi vita lefolytatása végéig felfüggesztenék a kilakoltatásokat. Aláhúzta, ő maga a mai kilakoltatási esetnél is három szabálytalanságot tapasztalt, közte olyat, hogy a feltételezett tulajdonszerző feltételezésük szerint olyan „kétes hátterű személy lehet”, aki egy bank vezetési folyamataiban is érdekelt vagy érdekelt volt.

Összegezve megállapította, ezek az ügyek „ezer sebből véreznek”, rendet kell tenni, ezért a pénteki rendkívüli ülésnaptól azt várják, hogy ezt a helyzetet végre kezdjék el közösen rendezni.