Egyre több diák inkább külföldre megy tanulni

A magyar fiatalokat a modernebb körülmények és a későbbi tisztesebb megélhetés is vonzza.

A lap arról számol be, hogy a Radnóti évnyitóján kiderült: az idén érettségizett diákok 41 százaléka nem a hazai felsőoktatásban folyatja tanulmányait, míg ez az arány tavaly még csak 38 százalék volt.

Erős-Honti Zsolt, a Fazekas intézményvezető-helyettese is azt nyilatkozta a hvg.hu-nak, hogy bár van ingadozás, de „növekvő jellegről” van szó. A jelenlegi adatok szerint a tavaly végzett diákok 37,9 százalékát vették fel külföldi egyetemre, ezek közül azonban biztosan van 2-3 diák, aki végül a hazai egyetem mellett döntött, a végleges adatokat most összesítik.

Erős-Honti a hvg.hu-nak azt is mondta:

a diákok sokszor egymást bátorítják, húzzák a külföld felé, de máskor meg a maradásban lehet szerepe a kortársaknak.

A lap ugyanakkor példákat hozva arra is kitér, hogy az egyházi elitoskolák diákjai inkább jellemzően itthon maradnak. Az ország nyugati határánál viszont nagyjából minden tizedik elitgimnáziumba járó diák mond búcsút Magyarországnak. A lap szerint „egyelőre ideiglenesen, de sokszor ez végleges búcsút jelent, hiszen aki az érettségi után közvetlenül külföldi intézménybe felvételizik, nagy valószínűséggel kint is építi fel a szakmai karrierjét”. Innen az elsődleges célországok: Ausztria esetleg Németország. A budapesti iskolák esetében, Anglia, s gyakran ott is az elit egyetemek.

A hvg.hu arra hívja fel a figyelmet, hogy a külföldi továbbtanulásnál az is szerepet játszik, hogy sokan vannak, akik úgy gondolják, tisztesebb megélhetési lehetőséghez jutnak, ha külföldön tanulnak. De a diákok döntését a modernebb oktatás, a jobb egészségügyi ellátás, és a nyugodtabb életvitel is befolyásolja.

„Azzal, hogy a külföldön egyetemet végzők már nemigen térnek vissza Magyarországra, jelentős veszteség érheti a magyar elitutánpótlást. Éppen a legjobbak, a legmobilisabbak távoznak így, s hiába kerülnek be nagyon jó külföldi intézményekbe, tudásukat már nem Magyarországon hasznosítják”

- írja a hvg.hu.

A fiatalok több mint harmada menne külföldre egy friss felmérés szerint

A felmérés azt mutatja, hogy minden ötödik magyar érintett valamilyen szempontból a kivándorlás kérdésében, azaz vagy maguk, vagy közeli hozzátartozójuk, családtagjuk hagyná el az országot.Az eddig itthon maradottak 18 százaléka fontolgatja, hogy külföldön folytassa tovább az életét. Az okok nem okoztak nagy meglepetést.