Csökken a Fidesz egyik fő szavazórétege: már közmunkásokból sincs elég?

Kevés a pénz, sok a fizikai munka, vonzóbb lett a versenyszféra.

Egyre több településen okoz gondot, hogy megfelelő számú közmunkást találjanak a szükséges feladatokra - számolt be az ATV.

A csatorna szerint a polgármesterek arra panaszkodnak, hogy a rendszerben van a hiba, a közmunkások ugyanis meglehetősen alulfizetettek.

A riportban megszólaltatott közmunkások szeretik a feladatokat, melyekkel megbízzák őket, ám szinte kivétel nélkül arra panaszkodnak, hogy a megterheléssel nincs arányban a bérük:

"Mi szeretjük nagyon ezt a programot. Igaz, kevés az 54 ezer forint, mert nagyon sok a fizikai munka, nagyon sok, de szeretjük csinálni"

- fogalmazott egy siklósnagyfalui férfi. Egyik társa hozzátette:

"A nyolc óránkat ledolgozzuk mi is, tisztességesen és sokszor többet is, mint mások. Aztán 54 ezer forint helyett csak jó volna százvalahányezer forint, ha megkapnánk."

A helyi polgármester szerint a szakképzett közmunkásokat hamar felszívja a versenyszféra, ezért olyan feladatokat - például a fűkaszálást - is külsős kivitelezőket kell megbízniuk, amiket előtte közmunkásokkal végeztettek.

A Nógrád megyei Szügyön is hasonló a helyzet: itt a korábbi 20 közmunkásból mára csak nyolc maradt, mert a többieket már a magasabb bért kínáló környékbeli üzemek foglalkoztatják.

A polgármester szerint a "településüzemeltetés keretében elvégzendő feladatok mennyisége" azonban "rendkívüli mértékben változott", így az, hogy ezekkel ismét külsős cégeket kell megbízniuk

"az önkormányzat költségvetését némileg szűkíti".

A polgármesterek az ATV-nek úgy nyilatkoztak, hogy a közmunkások foglalkoztatásának az sem fog kedvezni, hogy a tervek szerint szigorítani akarják a feltételeket, mert ez

sok helyen a még megmaradt közmunkásokat is a versenyszférába fogja áttolni.

Érdkesség azonban, hogy egy nemrég nyilvánosságra került belügyminisztériumi jelentésből épp ennek ellenkezője derült ki: ebben arról olvashattunk, hogy a közmunkások között 15 százalék körül van azok aránya, akiket felszívott a betanított munkára épülő cégek világa, és egy esetleges gazdasági válság esetén az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy ők kerülnek majd elsőkét utcára.

Nem jutnak piaci álláshoz a közmunkások

100-ból 89 közmunkást nem tudnak piaci munkához juttatni - írja a Népszava egy, a birtokába került belügyminisztériumi belső elemzésre hivatkozva. A dokumentum szerint júniusban az állam által megkísérelt piaci munkához juttatások közül mindössze 3,3 százalék volt sikeres, csaknem 8 százalék eredménye ismeretlen, 89 százalékuk pedig sikertelen.