Kínában sincs olyan biztonságban egy korrupt politikus, mint Magyarországon?

A kínai kommunista párt kizárt soraiból két, korábban magas rangú tábornokot, egyiküket posztumusz módon, mivel a 2017 novemberében öngyilkos lett - jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség kedden.

A kizárást indokló rövid, közel azonos közlemények a hírügynökség szerint arra hivatkoznak, hogy a tábornokok hűtlensége és kapzsisága kárt okozott a hadseregnek.

Jelenleg nyomozás folyik Fang Feng-huj vezértábornagy ellen, aki a legfelsőbb katonai testület, a Kína haderejét vezető Központi Katonai Bizottság (KKB) tagja volt. Ügyét továbbították az ügyészséghez.

A másik tábornok, Csang Jang szintén tagja volt a Központi Katonai Bizottságnak. 2017-ben mindketten leköszöntek hivatalukból, Csang Jang novemberben öngyilkos lett, miközben korrupció gyanúja miatt nyomoztak ellene. A kedden kiadott közlemény megismételte a korábbi vádakat, továbbá posztumusz módon zárták ki a pártból és fosztották meg rangjától.

A hivatalos kínai média Csang Jang öngyilkosságát "megvetendő tettnek" nevezte, amivel a büntetést akarta elkerülni.

A Hszinhua értesülései szerint a párt és a katonai hatóságok engedélyezték, hogy lefoglalják Csang korrupcióból származó vagyonát. A két férfit azzal gyanúsítják, hogy megvesztegetés fizetésében és elfogadásában érintettek, óriási összegű, ismeretlen eredetű pénzügyi eszközökkel rendelkeztek.

A kínai a világ legnagyobb hadserege, amelyben éppen nagyratörő modernizációs kampány folyik, továbbá a hadsereg áll Hszi Csin-ping kínai elnök korrupció elleni törekvéseinek középpontjában.

Mindkét tábornok befolyásos katonai tisztviselőnek számított, bukásukat a katonai vezetőség átszervezése részének tekintik, amely lehetővé teszi Hszi számára, hogy megbízható szövetségeseket helyezzen pozícióba, illetve megszilárdítsa az ellenőrzést a fegyveres erők felett.

Forrás
MTI