Győzött a Fidesz! Elveszik az állami támogatást a lakástakarékpénztáraktól

De miért?

Hiába érveltek az ellenzéki képviselők, nem sikerült meggyőzni a kormánypártiakat, sem hétfő este a Törvényalkotási Bizottságban, sem pedig kedd délelőtt a plenáris ülésen.

Megszavazták

Szilágyi György (Jobbik) felszólalása

A lakástakarék elvételével a luxuskormány végleg cserben hagyta a fiatalokat

Akinek a gyomra esetleg eddig is nehezen vette be a látványt, ahogyan a kormánypárti politikusok és cimboráik százmilliókat és milliárdokat keresnek, majd luxuséletüket saját bulvárlapjaik címlapjain tárják elénk, az most kapaszkodjon meg, ugyanis a Fidesz indoklása szerint többek között azért kell véget vetni a lakástakaréknak, mert„a megtakarítást a futamidő végén akár medence vagy szauna építésére is fel lehet használni",

A Bánki Erik által benyújtott módosító szerint egy olyan rendszert szüntetnek meg, ami nem volt hatékony, és ami csak extraprofitot termelt a pénzintézeteknek. Igaz, arról nem beszéltek, hogy az 1997 óta működő megtakarítási forma miért éppen 2018. október 15-én vált nem kívánatossá.

 
Lukács László György (Jobbik) felszólalása

Az előterjesztő és Tállai András államtitkár felvezetőjéből az is kiderült, hogy egyelőre ötlet sincs arra, mi lesz azután, ha értelmüket veszítik a takarékpénztárak. Elképesztő, de az elmúlt 2 napban egyetlen szóval sem tudták megmagyarázni, hogyan válthatja ki az újlakás-építésére vonatkozó CSOK a használt lakások felújítására is felhasználható ltp-ket.

De arra sem sikerült választ adni, hogy a rendszerben lévő hibák kijavítása helyett miért kell ledózerolni az egész struktúrát.

A végére egy bullshit

Egy hosszú, de nem túl változatos vitán vagyunk túl, egy biztos: hogy Önök egy kottából játszanak! - szólalt meg 3,5 óra szünet után Bánki Erik, aki szerint az ellenzékiek nem a magyar embereket, hanem a pénzintézeteket védték. Még hallgatni is fárasztó volt, nem csak értelmezni – értékelte konstruktívan.

 

Végül megállapította, ha elvonják az állami támogatást, akkor ezek pénzek nem a hitelintézetekhez, hanem a magyar emberekhez fognak vándorolni.

Lakástakarék-pénztárak: se támogatás, se alternatíva, se magyarázat

Megkezdődött a parlamenti vita lakástakarék-pénztárak beszántásáról. Egyelőre az még nem derült ki, hogy miért volt szükség a kivételes eljárásra , és arra sem sikerült választ adni, hogyha megszüntetik az előtakarékosságnak ezt a formáját, akkor milyen más lehetősége lesz a lakásra vágyóknak. Ezt ugyanis még vizsgálják.

A szavazásról további részletek IDE KATTINTVA.