A klímaváltozás miatt is lehet ennyi poloskánk

Meg a globális kereskedelem miatt.

Kontschán Jenő az M1 csatorna szombat esti műsorában kifejtette, hogy a klimatikus viszonyok megváltozása új fajok megjelenését segíti, az egész világot behálózó szállítmányozással pedig könnyen kerülnek egyik kontinensről a másikra a legkülönfélébb egyedek.

A szakértő hangsúlyozta, hogy az ágyi poloska kivételével a poloskák emberre és állatra nem veszélyesek, kórokozókat nem terjesztenek, de a gyümölcsösöknek és a zöldségültetvényeknek már tavasztól kezdve árthatnak.

Végre megtalálhatták a gyűlölt poloska ellenségét

A szamurájdarázs lehet a talán Soros Györgynél is jobban gyűlölt ázsiai márványpoloska ellensége. Az amerikai mezőgazdaságnak is óriási károkat okozó „büdös bogarak" ellenségét kutatók keresték betelepítés céljából. Ám a szamurájdarázs spontán jelent meg a tengerentúlon. Bár jól hangzik, hogy megszabadulhatunk a poloskáktól, az még kérdés, hogy a darázs hogy viselkedik az őshonos fajokkal szemben.

Az általuk okozott kár - mint mondta - azért jelentős, mert nem válogatnak, sokféle növény lehet a táplálékuk. Irtásuk ezért a lakásokban is ajánlott, hiszen az otthoni környezet alkalmas az áttelelésükre - tette hozzá.