Isztambulban a szaúdiakat bíráló újságíró meggyilkolását nyomozó szaúdi ügyész

Isztambulba érkezett hétfőre virradóra a szaúd-arábiai főügyész, aki a szaúdi monarchiát bíráló Dzsamál Hasogdzsi újságírónak az isztambuli főkonzulátuson történt meggyilkolása ügyében vezeti a nyomozást – jelentette hétfőn az Anadolu török hírügynökség.

Szaúd al-Muadzsib találkozik Isztambul főügyészével, Irfan Fidannal és vizsgálatot folytat az isztambuli szaúdi főkonzulátuson is.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök szombaton üdvözölte a szaúdi főügyész és az isztambuli kollégája közötti tárgyalásokat. A találkozóra várhatóan hétfőn kerül sor – áll a magyar állami hírügynökség tudósításában.

A szaúdi monarchiát bíráló Hasogdzsit röviddel az után ölték meg, hogy október 2-án az isztambuli főkonzulátusra ment, hogy beszerezze a házasságkötéséhez szükséges iratokat beszerezze. A szaúdi hatóságok először azt állították, hogy élve hagyta el a képviseletet. Később beismerték a halálát, de azzal magyarázták, hogy összetűzésbe keveredett a konzulátuson tartózkodó személyek egy csoportjával, és az így kialakult dulakodásban vesztette életét. Az ügyben sokáig hallgató Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös a hét közepén kijelentette, hogy az újságíró megölése „undorító incidens” volt, és megígérte, hogy felelősségre vonják a tetteseket. Az ügyben a szunnita királyság hatóságai 18 gyanúsítottat vettek őrizetbe.

A múlt héten a CIA vezetője is Törökországban járt Hasogdzsi maggyilkolásának ügyében.

Ankarába utazott a CIA vezetője a szaúdi újságíró megölésének ügyében

Törökországba utazott Gina Haspel, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója hétfőn este, a látogatást hivatalosan nem jelentették be, és a The Washington Post című lap megkeresésére a CIA szóvivője nem is kívánt reagálni a hírre.A lap nevük elhallgatását kérő tisztségviselőkre hivatkozva közölte az értesülést.Haspel kedden érkezik Ankarába, amikor Recep Tayyip Erdoğan török elnök várhatóan helyi idő szerint kora délután beszédben tárja fel mindazt, amit Dzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai újságíró meggyilkolásáról a török hatóságok tudnak.

 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Dobos Zoltán

Friss