Megkerülhetnék a közbeszerzéseket az egyházak

A TI tiltakozik.

Nyílt levélben fordult a Transparency International Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, Hende Csabához, az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottságának, Bánki Erikhez, az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának, valamint Z. Kárpát Dánielhez, az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési Bizottságának elnökéhez.

A szervezet kifogásolja, hogy a közbeszerzésekről szóló törvényhez alkotott módosító javaslat kivonná az egyházakat a közbeszerzési kötelezettség alól.

A TI felhívja a figyelmet az Európai Unió Bíróságának állandó ítélkezési gyakorlatára, amely szerint a tisztán vallási tevékenységeket kivéve az egyház tevékenységei is gazdasági tevékenységnek minősülnek, ezért ezekre is vonatkozik az Európai Unió közbeszerzési, versenyjogi, állami támogatási, és egyéb joganyaga. Ha például valamely egyházi jogi személy sportkomplexumot tervez megvalósítani állami vagy európai uniós támogatásból, vagyis közpénzből, az ugyanúgy közbeszerzés köteles, mint bármely más beruházó szervezet esetében. Hangsúlyozzák: a törvényjavaslat által bevezetni tervezett ezen módosítás nem felel meg az európai uniós jognak.

Magyarország súlyos korrupciós kitettségére és a közbeszerzések közismerten kimagasló korrupciós fertőzöttségére tekintettel azt is jelzik, hogy a támogatásból megvalósuló beszerzések közbeszerzési kötelezettségét megteremtő küszöbértéknek építési beruházás esetében a törvényjavaslat 2. §-a által 40 millió forintról 300 millió forintra tervezett emelése további súlyos korrupciós kockázatokat rejt magában. A törvényjavaslat indokolása elmulasztja számokkal alátámasztani ennek a módosításnak az indokoltságát. A szervezet az értékhatár emelésének az elhagyását javasolja.

(Fotó: MTI)