Svédországnak ismét a szociáldemokrata kormányfője lehet

A választás óta már három kormányalakítási kísérlet vallott kudarcot.

A házelnök pénteken újságírók előtt bejelentette: december 3-án fogja formálisan felkérni Stefan Löfvent a kormányalakításra, és a törvényhozás várhatóan két nap múlva dönthet arról, bizalmat szavaz-e az ügyvezető kormányfőnek. Andreas Norlén kiemelte: a hivatalos megbízatás előtt Löfvennek jeleznie kell, mely pártokkal tervezne közösen kormányt alakítani.

Svédországban a parlamenti választások után a törvényhozásnak kötelező bizalmi szavazást tartania a kormányfő személyéről. A szeptember 9-én tartott választások után Stefan Löfven ezt a bizalmi szavazást elveszítette, és csak ügyvezetőként maradt az ország élén az új kormány megalakulásáig. A Reuters hírügynökség megjegyezte: kevés jel utal arra, hogy a pártok azóta érdemben változtattak volna álláspontjukon. A választás nyomán kialakult patthelyzet után már három kormányalakítási kísérlet vallott kudarcot.

A választásokon sem a szociáldemokraták, sem pedig a konzervatívok vezette blokk nem nyerte el a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többséget, viszont a bevándorlásellenes Svéd Demokratákkal - akik a mérleg nyelvét jelenthetnék - mindeddig kizárták az együttműködés lehetőségét.