Megbuktatták a svéd kormányfőt

Nem kapott bizalmat Stefan Löfven.

Nem szavazott bizalmat a szociáldemokrata miniszterelnöknek a svéd törvényhozás többsége, így távoznia kell posztjáról Stefan Löfvennek, akit 142 képviselő támogatott, de 204 ellene voksolt. Gyakorlatilag a jobbközép blokk és a bevándorlásellenes Svéd Demokraták buktatták meg.

A fejlemény annak tekintetében annyira nem meglepő, hogy a közelmúltbeli parlamenti választáson a Szociáldemokrata Párt kapta ugyan a legtöbb voksot, de ez a törvényhozásban csak eggyel több mandátumot jelentett a jobbközép Szövetségnél, az pedig egyértelmű volt, hogy a Svéd Demokraták is Löfven ellen lesznek.

Svédországban a parlamenti választás után mindig kötelező a törvényhozásnak bizalmi szavazást tartania a kormányfő személyéről.

Nagyon szoros lett a svéd választás

Rendkívül szoros lett a svéd választás eredménye: a kormányzóbaloldal 144, a jobbközép ellenzék 142 mandátumra számíthat, a parlamenti többséghez 175 mandátum kellene. Bár a radikális Svéd Demokraták 20 százalékra számítottak, eredményük még így is jóval meghaladja a négy évvel ezelőttit: 63 mandátumuk a mérleg nyelve lehet a törvényhozásban.