A legrettegettebb elefántbetegségben hunyt el a budapesti állatkert elefántja

Asha 2013-ban született a Budapesti Állat- és Növénykertben, azóta is a látogatók egyik kedvence volt a kiselefánt, akit a leggondosabb kezelés sem tudott megmenteni a rettegett elefántbetegségtől.

„Szomorú hírt kell megosztanunk a nagyközönséggel: elpusztult Asha, a csaknem hatesztendős, Állatkertünkben született ifjú elefánthölgy”

-közölte honlapján az állatkert.

Ashánál csütörtökön először általános bágyadtság jelentkezett, nehezen mozgott, ízületi érintettség volt tapasztalható. Megváltozott az állat viselkedése is; a szokásosnál kevesebbet kommunikált a környezetével, és a gondozókkal sem működött együtt. Pénteken már enni sem akart, délutánra pedig hasi ödéma is kialakult.

A tünetek alapján az állatkertnek egyértelműnek tűnik, hogy az elefántokra jellemző herpeszvírusos megbetegedés támadta meg Asha szervezetét. Ez mind a vadonban, mind az állatkertekben élő az ázsiai elefántok esetében előforduló, jellegzetesnek számító, és sajnos igen alattomos, úgy is mondhatnánk, rettegettnek számító betegség, ami az esetek több mint háromnegyedében halálos, mert a vírus pillanatok alatt elhatalmasodhat a szervezeten.

Asha hosszú idő – több mint fél évszázadnyi – szünet után az első budapesti születésű elefánt volt.

Itt látni a leginkább, hogy mit pusztítunk el (állatkerti körút, Budapest)

Az állatkertek fő feladata egyértelműen a természetvédelem, de cikksorozatunkban arra vagyunk kíváncsiak, hogy a hazai létesítmények egyéb feladataik mellett mennyire veszik ki részüket a környezetvédelemből, milyen eszközökkel segítik elő a látogatóik környezettudatosabb szemléletét. Első állomásunk a Fővárosi Állat- és Növénykert, ahol többek közt betiltották a PET-palackok árusítását.