Miskolc fideszes polgármestere feneketlen kútnak nevezte a focicsapatot

A nyilvánosan elérhető adatok alapján úgy tűnik, nemcsak a tulajdonosok feszülnek egymásnak Diósgyőrben, de likviditási problémák is akadnak.

A Diósgyőr Futball Kft. november 14-én tartott taggyűlést, melynek egyik napirendi pontja lett volna egy 900 millió forintos tőkeemelés, melyből 700 milliót magára vállalt volna a többségi tulajdonos, a kisebbségi részesedéssel bíró, önkormányzati tulajdonú Miskolc Holding Zrt.-nek pedig 200 milliót kellett volna betolnia a fociklubba. Tárgyalásig azonban nem jutott a javaslat, végül napirendre sem tűzték azt. A felek annyira nem értettek egyet, hogy a taggyűlésről két nagyon ellentétes hangvételű beszámoló látott napvilágot a fociklub és a polgármester, Kriza Ákos részéről. Utóbbi egyenesen feneketlen kútnak nevezte a DFC Kft.-t - írja az Mfor.hu.

A tőkeemelés azonban csak a jéghegy csúcsának tűnik. A közleményben a DFC a szigorodó NBI-es licenszfeltételekkel indokolta a tőkepótlást, megkeresésünkre a klub még hozzátette:

"Ezen felül a Kft. finanszírozási struktúrájából adódóan is szükséges az évenkénti tőkekorrekció".

Noha a november 14-i taggyűlésen nem sikerült dűlőre jutni a tőkeemelés kérdését illetően, a DFC lapunknak adott tájékoztatása szerint december 5-ére ismételt taggyűlést hívtak össze, ahol "a Kft. vezetése újabb tőkeemelésre vonatkozó javaslatokat terjeszt a tulajdonosok elé".

Az, hogy idén is szükség van tőkeemelésre, meglepőnek is nevezhető. Tavaly augusztusban rendezték ugyanis a felhalmozódott negatív saját tőkét a cégben, összesen 750 millió forintot dobtak össze a tulajdonosok, amiből 250 millió érkezett az önkormányzattól. Idén júliusban azonban úgy döntöttek a tulajdonosok, hogy a korábban 700 millióra növelt törzstőkét 450 millió forinttal leszállítják, veszteségrendezés céljából.

Ami az MLSZ szigorodó pénzügyi feltételeit illeti, az idei év végére szintet kell lépniük a bajnokságban résztvevő csapatoknak. Az NBI-es csapatoknál 50 millióval, 350 millió forintra emelkedik a saját tőkét illető elvárás, úgy, hogy ennek teljesítésekor egy korrekciós tételt - a játékosok játékjogának felértékelését - is figyelembe kell venni. A tavaly év végi beszámoló szerint a Diósgyőr saját tőkéje 268 millió forintot tett ki, vagyis bőven elmaradnak az MLSZ által elvárt tőkeszinttől. Úgy, hogy az eredménytartalék soron több mint 2 milliárdos felhalmozott veszteség szerepel, amit a tulajdonos által korábban betolt 684 milliós tőketartalék és 342 milliós lekötött tartalék tud némileg ellensúlyozni. A korrigált eladósodottsági mutatónál 25 százalék után 20-at ír elő az MLSZ, ez a miskolci csapatnál 43 százalékos volt - írja a lap.

Az Mfor.hu szerint a DFC Kft.-nél nemcsak a tőkeemelés jelenthet problémát, más - átmeneti - gondok is felmerülhettek. Október 10-én ugyanis a NAV Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatósága Hátralékkezelési Osztálya végrehajtást rendelt el a társasággal szemben, amit egy nappal később a Kft. cégkivonatába is bejegyeztek.

A lap szerint ha az NB1-es klubok átlagát messze meghaladó jelzálogjog-bejegyzések utalhatnak arra, hogy a klubnál előfordulnak átmeneti likviditási nehézségek.

A hitelbiztosítéki nyilvántartás szerint  egy nappal a végrehajtás elrendelése előtt jegyeztek be zálogjogot a társaságnál. Az OTP Bank 400 millió forint erejéig jegyezte be a zálogjogot a diósgyőri fociklubnak az MLSZ-szel szemben keletkező követeléseire az idei szezonban. Vagyis azokra az összegekre, amelyek a klubhoz érkeznek a szövetség elosztási szabályzatai alapján 2018/2019-ben.

(Mfor.hu)