Óriási a rabszolgatörvény elutasítottsága

A munkaképes korú lakosság mindössze 9 százaléka támogatja a fideszes törvényt.

Bár a kormány mindennen és mindenkin átgázolva, hazugságok árán is elhatározta, hogy elfogadja a rabszolgatörvénynek hívott Munka Törvénykönyve módosításáról szóló kizsákmányolást törvényi erőre emelő jogszabályt, nagyon úgy tűnik, hogy a kormányzati narratívát már nem vette be a sokat látott magyar társadalom kollektív gyomra.

Ordas nagy kamu volt a kormány meghátrálása a rabszolgatörvény ügyében, mégis agyondolgoztatják a magyarokat

A javaslatot benyújtó Kósa Lajos hétfőn ismét tárgyalt a szakszervezetekkel, akik hiába sorolták el aggályaikat. Az egyeztetést követő nyilatkozatában a fideszes politikus világossá tette: lényegébben semmiben sem engednek az érdekvédőknek. Tehát a parlament elé kerülő - és ott minden bizonnyal majd el is fogadott - törvénytervezet szerint munkaidőkeretet a mostani egy évről továbbra is háromra növelnék.

A Policy Agenda által december 4-5. között készített reprezentatív kutatás szerint a munkaképes korú lakosság 83%-a elutasítja a javaslatot. Mindössze 9% támogatja a kormánypárti kezdeményezést.

A kutatásból kiderült, hogy a dolgozók 12 százaléka ért azzal egyet, hogy a törvénymódosítással a munkavállalók többet kereshetnek majd, ugyanakkor a szakszervezetek által is képviselt kijelentéssel, miszerint „a túlóraszám növelésével növekszik a dolgozók kiszolgáltatottsága”, már 81%-uk ért egyet. 

Ez egyben azt is jelenti, hogy a Fidesz nem volt képes érvényesíteni narratíváját a kérdésben.

Pedig láthatóan nagyon elégedettek vele, Kövér László legalábbis biztosan:

Kövér László a rabszolgatörvényről: "Ha Kósa Lajos azt mondja, ez egy jó törvény, én látatlanban elhiszem"

Részletes interjút adott a Katolikus Rádiónak Kövér László. Az Országgyűlés elnöke többek között beszélt a köznyelvben csak rabszolgatörvénynek hívott túlóra-számítás átalakításáról szóló törvénymódosításról is. Mint kiderült: megszavazza a túlóra-számítás átalakításáról szóló törvényt. Megvan a bizalom a képviselőtársai iránt, és ha Kósa Lajos (Fidesz) azt mondja, ez egy jó törvény, ő látatlanban elhiszi - rögzítette.

A kérdés jelentős érzelmeket váltott ki a társadalomban. Ez nem véletlen, hiszen a dolgozók 77%-a mondta azt, hogy valamilyen mértékben szokott túlórázni. Érdekes az, hogy a válaszokra nincs jelentős hatása, hogy valaki túlórázik-e, és hogyan tekint a mostani törvényjavaslatra - olvasható a kutatóintézet által kiadott közleményben.

A Policy Agenda arra is rákérdezett, hogy okozhat-e a Fidesz számára politikai károkat a törvény. 

Enyhe többség – azaz 51% – szerint igen, míg 31%-uk gondolja, hogy nyereséggel jár. Érdemes ezeket az arányokat összehasonlítani azzal, hogy 83%-uk elutasítja a javaslatot. Ugyanis ebből az látszik, hogy a válaszadók jelentős része azt gondolja, még ez az intézkedés is pozitív hatással lesz a kormánypárt megítélésére, vagyis úgy érzik, hogy olyan a politikai helyzet, hogy az alapvetően népszerűtlen intézkedésekre is jól reagál a társadalom.

A szakszervezetek szombati demonstrációjára is rákérdeztek, eszerint a megkérdezettek 81%-a támogatja ebben őket, mindössze 11%-uk van ellene, míg 8%-uk nem tudott véleményt formálni a kérdésben.

És hogy miért is kell szombaton tüntetni? 

Hát ezért:

5 érv, amiért ott leszel a rabszolgatörvény elleni tüntetésen szombaton

Hát, tényleg megteszik. Tegnap a legmakacsabb optimisták számára is keserűen világossá vált, hogy a Gulyás Gergely hitvány hazudozásával ellentétben a kormány lényegében semmit sem enyhít a magyar munkavállalókat kiszolgáltatott bérrabszolgák szintjére süllyesztő törvényen. A jogszabálytervezet ellen szombat 10 órára a Jászai Mari térre az összes szakszervezeti tömörülés - a kormányhoz közel állók is - tüntetést hirdetett meg, amely az elmúlt nyolc év legfontosabb demonstrációja lesz.