A vidék útlezárásokkal tiltakozik a rabszolgatörvény ellen

Az érdekképviseletek nem hagynák magukat.

Győrött déltől kettőig, Pécsett délután kettőtől négyig tiltakoznak a rabszolgatörvénynek nevezett, multinacionális nagyvállalatoknak kedvező fideszes törvényjavaslat ellen a vidéki munkavállalói szakszervezetek. A megmozdulások a helyi ipari parkok forgalmát érintik – számol be a Zoom.

A portálnak érdekvédelmi vezetők úgy nyilatkoztak, a fenti két félpályás útlezárást kedden délelőtt 9-től délig Szolnokon tartják. Ide húsz autóval jelentettek be demonstrációt.

A rabszolgatörvény javaslatát Szatmári Kristóf és Kósa Lajos fideszes képviselők nyújtották be. Az indítvány szerint a munkaadók írásbeli megállapodással 250 helyett 400 óra túlmunkát írhatnak elő, amivel egy helyett csak három év alatt kell elszámolniuk. Az ellenzék a parlamenti obstrukcióhoz folyamodna (2800 módosító indítvánnyal kívánják megbénítani a javaslat elfogadását), amire a fideszes többségű Igazságügyi Bizottság úgy reagált, hogy a módosítókat egy szavazással söpörnék le.

A javaslat ellen a szakszervezetek szombaton több ezer fő részvételével tartottak demonstrációt.

"A harag napja"

Esőre hajló, igazi otthonülős időben vonultak fel a szakszervezetek és a szimpatizánsaik a Fidesz köznyelvben leginkább csak rabszolgatörvénynek hívott törvénymódosítása miatt. Mi is kimentünk, és ha már ott voltunk, megkérdeztünk jó néhány felvonulót, hogy miért is jöttek ma ki. "Elég volt! Mi, a magyar szakszervezetek cselekvő ereje, egyenként fogunk ellenállni, megvédjük a dolgozókat, helyben, a munkahelyeken.