"A harag napja"

Na ilyen egy igazi nemzeti konzultáció.

Esőre hajló, igazi otthonülős időben vonultak fel a szakszervezetek és a szimpatizánsaik a Fidesz köznyelvben leginkább csak rabszolgatörvénynek hívott törvénymódosítása miatt. Mi is kimentünk, és ha már ott voltunk, megkérdeztünk jó néhány felvonulót, hogy miért is jöttek ma ki.

"Elég volt! Mi, a magyar szakszervezetek cselekvő ereje, egyenként fogunk ellenállni, megvédjük a dolgozókat, helyben, a munkahelyeken. Számítsatok ránk, segíteni fogunk. Ez még ma csak egy papír, amit a vezetőink nem tudtak agyontárgyalni, a mi dolgunk az lesz, hogy agyonverjük. Akkor áll le a munka, akkor zárjuk körbe a gyárat, amikor mi úgy döntünk! Haragot érzünk. Ki gondolta volna, hogy 2018-ban ismét a 8 órás munkaidőért kell harcolni? (...) Az Audi dolgozói is itt tüntetnek, ők gyártják azokat az autókat, amikben nem akarják meghallani a politikusok az emberek hangját. Nem érdekli őket sem az egészség, sem a család. A kihasznált dolgozókból rabszolgákat akarnak csinálni - ezért jöttek tüntetni"

- Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke és a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

"Az az igazán felháborító ebben a rabszolgatörvényben, hogy a hatalom azokat szívatja, akik a hátukon viszik ezt az országot, akik a gyárakban, üzemekben, boltokban dolgoznak és előteremtik azt a pénzt, amit Orbán és haverjai ellopnak. A miniszterelnöknek nem azon kéne gondolkodnia, hogy miként húzhat le még egy bőrt a dolgozó magyar emberekről, hanem azon, hogy talán nem kéne egy újabb, sokadik stadiont építtetni az oligarcháival"

- Stummer János, a Jobbik alelnöke.

Az év tüntetése lehet a Fidesz rabszolgatörvénye elleni tiltakozás

A demonstráció 10 órakor kezdődik a Jászai Mari téren, onnan a résztvevők - a tervek szerint - átvonulnak a Kossuth Lajos térre. Elvileg, ugyanis a rendőrség tegnap közölte: lezárja a Kossuth teret, arra hivatkozva, hogy a lengyel parlament alsóházi elnökének biztonságát szavatolniuk kell. Az eseményről a helyszínről tudósítunk, kövessen minket!

"Én fix munkakörben vagyok, letelik a nyolc óra és mehetek haza. De itt a helyem a dolgozók között. Erről szól a szolidaritás" 

- egy fiatal, multinacionális cégnél dolgozó férfi.

"Azt várjuk, hogy a kormány vegye komolyan azt a rengeteg embert, akinek nem tetszik a rabszolgatörvény"

- Karsai Zoltán, Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke.

"Bízom benne, hogy ez a demonstráció meggyőzi a jogalkotót és kormánypártot arról, hogy ez egy katasztrofális törvényjavaslat. Nem tudunk hova hátrálni, nincs visszaút. Nincs hátramenet"

- egy mentődolgozó.

"Az egész országból érkeztek munkások, mert mindannyian tudjuk, hogy a jövőnk a tét. Nekünk már így is alig van hétvégénk, most azt a kevés pihenést is elvennék tőlünk azok a fejesek, akiknek minden hétvégéje szabad. Nem leszünk rabszolgák, nem hagyjuk magunkat! Az egész országnak kellene leállnia, hogy észhez térjen a kormány!"

- középkorú hölgy a Mercedes gyárból.

"A rabszolgatörvénynek pusztulnia kell! A verseny- és az közszféra dolgozóinak össze kell fognia!"

 - Mezei Tibor, a Külügyminisztériumi Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

"Ezek eladták a multiknak a lelküket"

- egy köztisztviselő a tömegből.

"Követeljük, hogy osszák meg velünk azt a világot, amit mi teremtünk."

- Szilágyi József, a Liga Szakszervezetek társelnöke.

"Magyarországon mi cipeljük a legnagyobb terhet, cserébe Európa legkevesebb bérét kapjuk. Elvették a magánnyugdíjunkat, a cafeteriánkat, és most rabszolgamunkára köteleznek minket. Ugyanannyi munkáért ugyanannyi bér jár, ezért követeljük az európai bért! (...) Ordas lelkű profitvadászoknak árusítják ki a magyar dolgozókat (...) Ott leszünk minden gyárkapunál, ahol be akarják vezetni ezt a förtelmet, mert csak egymásra számíthatunk, csak együtt tudjuk elérni, hogy ne legyünk rabszolgák a saját hazánkban"

- Kordás László (Magyar Szakszervezeti Szövetség

"Eddig is nagyon sokat dolgoztunk, ezután is sokat fogunk. Azért vagyunk itt, hogy egy dolgozónak ne 13 hónapról szóljon az év, hanem 12-ről. Szeretnénk, hogy akik még többet dolgoznak, azok ne három múlva kapják meg a pénzüket, amikor például a céget már a tulajdonos szépen bedönti"

- egy könyvtáros.

És aki inkább a mozgóképre esküszik, annak az N1TV anyagát tudjuk ajánlani: