Az Európai Néppárt csúcsjelöltje nem Orbán, hanem egész Magyarország ellen szavazott

Manfred Weber lényegében rájátszott a Fidesz kottájára.

„Most, hogy megszületett a CEU döntése arról, hogy Bécsbe költözteti az USA-ban akkreditált programjait, tervez-e tenni valamit az Európai Néppárt (EPP) a Fidesszel szemben?”

– kérdezte Webertől az Euronews.

„Az EPP nagy többséggel készen áll arra, hogy megvédje a jogállamiságot, hogy megvédje a közös elveinket az Európai Unióban. Újból elmondom: ez volt az első alkalom, hogy az Európai Parlament, beindított egy hetes cikkes eljárást egy egész ország ellen”

- tette hozzá előbb idézett válaszához az EPP frakcióvezetője.

Arról is beszélt, hogy sok támadást hall a szocialisták részéről és ezt az ügyet „pártpolitikai játékokra” használják fel.

Korábban Weber azt mondta, két kérdésben nem hajlandóak kompromisszumra: az oktatás-kutatás szabadságának és a civil szervezetek működési szabadságának a kérdésében. Úgy néz ki, hogy a jövő évi európai parlamenti választás mindent felülír és az Európai Néppárt összezár.

Most az is elhangzott Weber részéről, hogy sok más problémára is figyelmet kellene fordítani Európában. Példaként említette a meggyilkolt szlovákiai és máltai újságíró ügyét.

Az Eurológus azt írta, a konkrét kérdésre Weber azt felelte, hogy a CEU és a civiltörvény ügyében már zajlik a kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen, amely most az Európai Bíróság előtt van. Arra kéri az EU Bíróságát, hogy minél hamarabb hozzon döntést.

Weber azt is megígérte, hogy egy javaslatot fog előterjeszteni a Néppárt egy jogállamisági mechanizmusra, amelyik pártpolitikai érdekektől függetlenül fogja vizsgálni a jogállamiság helyzetét az Európai Unióban.

Szeptemberben, miután az EPP frakcióvezetője igennel szavazott a Sargentini-jelentésre Strasbourgban, a Le Soir című belga lapnak még sokkal kritikusabban fogalmazott az Orbán-kormányról. Magyarországon fennáll a veszélye a jogállamiság rendszerszintű sérülésének – fogalmazott.

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI