Ander Balázs: A gyermekes családok helyzete sokkal rosszabbá vált az utóbbi években

Ander Balázs: A gyermekes családok helyzete sokkal rosszabbá vált az utóbbi években

A Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője a gyermekvédelemmel kapcsolatos hétfői vitanapon a rendszer súlyos hiányosságairól beszélt, majd kitért arra is, hogy a hazai versenyképességi modell alapja az olcsó munkaerő.

A legjobb gyermekvédelem a harmonikusan működő hagyományos családoknak a rendszere - fogalmazott az Országgyűlésben keddi, vezérszónoki felszólalásában Ander Balázs. A Jobbik-Konzervatívok politikusa úgy véli, ennél is pontosabban a legjobb gyermekvédelemet a felelős gyermekvállalás és a tudatos családtervezés, jelenti, ami soha nem lehet valamiféle szélsőliberális szemlélet által kirekesztőnek tekintett valami.

Ander felidézett egy friss hírt, miszerint egy 17 éves, kétgyermekes anyának a csecsemőjét összeharapdálták patkányok Ócsán.

Hol van ilyenkor a tudatos családtervezés, a felelős gyermekvállalás, és egyébként hol van az a magyar állam és magyar gyermekvédelem is, amelyik lehetővé tette, hogy idáig fajuljanak a dolgok.

Elképesztő, kőkorszaki állapotok uralkodnak- tette hozzá.

Mint mondta, a szakellátásba jelenleg 23 ezer gyermek van bevonva, de ez csak a jéghegy csúcsa szerinte, ugyanis Magyarországon 1 millió 800 ezer 18 évnél fiatalabb gyermek, illetve fiatalkorú él, akik szintén iszonyatos problémákkal szembesülnek sokszor.

A konzervatív párt politikusa a gyermekvédelmi rendszer rettentő állapotával kapcsolatban egy másik szintén megdöbbentő, majdnem tragédiával zárult példát is felhozott, amikor is hétfőn szívtájékon szúrta egy konyhakéssel iskolatársát Bőnyben egy hatodikos kislány, akit a társai folyamatosan vegzáltak. Mint kiderült, a kislány halállistát vezetett azokról az osztálytársaikról, akikkel még végezni akart.

Ander Balázs szerint tehát a kormánypártok által benyújtott törvényjavaslat kapcsán közölte: sokkal tágabb perspektívába kell szemlélni a hazai gyermekvédelmet és azokat a hiányosságokat, amelyek ezeket a problémákat és elképesztő eseteket produkálják, mintsem csakhogy a gyermekvédelemben és a szakellátásban dolgozókra vagy éppen a gondozásba vett gyerekekre hegyeznénk ki ezt az egész problematikát.

A Jobbik-Konzervatívok politikusa reagált a fideszes államtitkár szavaira is, aki elmondta, a magyar állam óriási erőfeszítéseket tett, hiszen most már 177 Biztos Kezdet Gyermekház és 178 tanoda működik az országban.

Ander szerint bár ez valóban előrelépés, de a nagyképhez hozzátartozik, hogy

majdnem 3200 település van hazánkban, és hogyha azt is hozzávesszük, hogy családok százezrei milyen körülmények közepette kénytelenek élni, akkor azt kell, hogy mondjam, hogy ezek a számok még mindig roppant kevesek

- emelte ki.

Arról már szerinte nem is beszélve, ha megnézzük, mennyi pénzt visz el a költségvetési forrásokból a Biztos Kezdet Gyermekházak intézményrendszere, vagy éppen a tanodahálózat, akkor azt látjuk, hogy ha ezt megdupláznák, még mindig roppant alacsony összegről beszélnénk.

Ander hangsúlyozta, a Jobbik szerint ezekre a területekre sokkal inkább kellene koncentrálni, hiszen alapvető igazság az, hogy különösen a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű családok vagy fiatalok esetén a minél korábbi beavatkozás az, ami valóban hasznot eredményezhet.

Az ellenzéki politikus szerint organikus pedagógiával el lehetne kerülni azokat a szörnyű eseteket, amelyekkel most tele van a hazai média.

Ander Balázs arra is kitért, hogy

jó lenne elkerülni, hogy hozzánk is betegye a lábát a nyugati világban egyre terjedő, a bolsevizmus szörnyszülött ivadékaként leírható neomarxista woke elmebaj.

A büntető törvénykönyv módosítása kapcsán megjegyezte: a Jobbik által évek óta "kért, követelt" szigorításokat terjesztett be a kormány, "a vasszigorból már csak a kémiai kasztrálás maradt ki", de jelezte, amennyiben valamikor a kormánypárti kétharmad fejében megfordulna ez az ötlet, azt ők támogatni fogják, mivel a pedofil bűncselekmények elkövetőinek "kijár a minél keményebb büntetés".

A Jobbik országgyűlési képviselője megjegyezte: Magyarország az egy főre jutó fogyasztás terén az uniós rangsor végén áll, csak Bulgáriát előzzük meg.

Ander Balázs végezetül kiemelte:

A gyermekes családok helyzete az utóbbi években nemhogy javult, hanem sokkal-sokkal rosszabbá vált, eközben pedig a hazai versenyképességi modell alapja az olcsó munkaerő.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)