A Belügyminisztérium sunnyog az MTVA-ban akadályoztatott és vegzált képviselők ügyében

A tárca és a Fidesz is elszabotálta a keddi nemzetbiztonsági bizottság ülését.

Mirkóczki Ádám, a bizottság jobbikos elnöke telefonon válaszolt az Alfahír kérdéseire, elmondta, azt szerették volna megtudni, hogy a rendőrség miért nem intézkedett akkor, amikor az MTVA-székházban tartózkodó képviselőket többször is akadályozták jogaik érvényesítésében, valamint vegzálták őket a fegyveres biztonsági őrök. Több képviselő is rendőri segítségért telefonált, de semmilyen hatósági közbeavatkozás nem történt, akkor sem, amikor Szél Bernadett és Hadházy Ákos független képviselőket erőszakkal az utcára dobták az MTVA épületéből.

Mirkóczki Ádám szerint egy nagyon fontos tisztázandó – a jövőre nézve is kardinális - kérdés, hogy a képviselőket, illetve a biztonság őröket egy ilyen esetben pontosan milyen jogok illetik meg.

„Minek kell ahhoz történnie, hogy a rendőrség egy ilyen helyzetben közbelépjen?”

- tette fel a kérdést a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke.

A belügyminisztériumi válaszokat végül nem kaphatták meg a bizottság tagjai, mert kedd reggel a tárca levélben közölte Mirkóczki Ádámékkal, hogy visszavonták az eredeti napirendre vonatkozó kérelmet, továbbá a fideszes bizottsági tagok is távol maradtak az üléstől. A nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke úgy vélekedett:

„Ebből azt lehet levonni, hogy ez egy kényelmetlen ügy a Belügyminisztérium számára, és egyáltalán nem fekete-fehér a történet, hogy a rendőrség mindent jogszerűn tett, avagy inkább nem?”

Hozzátette, az, hogy a Belügyminisztérium nem volt hajlandó a bizottsági ülésen válaszolni a kérdésekre, egy sunnyogás a tárca részéről, ami azt a gyanút erősíti, hogy itt hatalmas káosz és hatósági hibák is lehettek.

Hétfőn az Országos Rendőr-főkapitányságon kért tájékoztatást az MTVA-ban történtekről Mirkóczki Ádám, Demeter Márta és Keresztes László Lóránt. A képviselőknek az ORFK-n az ügyeletes tábornok megígérte, hogy a keddi nemzetbiztonsági bizottság ülésén részletesen beszámolnak majd az eseményekről. De erre nem került sor.

A Fidesz az MTI-vel azt közölte, azért maradtak távol, mert a Belügyminisztérium visszavonta az összehívás okául szolgáló előterjesztést, a másik, később megjelölt napirendi pontból pedig „csak politikai balhét akart csinálni az ellenzék”.

(Fotó: Béli Balázs/Alfahír)