A rendőrség szerint jogi vita tárgyát képezi az MTVA székházában lévő képviselőkkel szembeni erőszak

Tájékoztatást kértek a képviselők.

Az Országos Rendőr-főkapitányságon kért tájékoztatást az MTVA-ban történtekről Mirkóczki Ádám, a Nemzetbiztonsági Bizottság jobbikos elnöke, valamint Demeter Márta és Keresztes Lóránt, az LMP társelnökei- áll a Jobbik közleményében.

Az MTVA székház épületében az ellenzéki országgyűlési képviselőkkel szembeni erő alkalmazása a fegyveres biztonsági szolgálat részéről jogi vita tárgyát képezi. A hatályos jogszabályok szerint nem egyértelmű, hogy meddig terjednek a képviselői jogosítványok és meddig a biztonsági szolgálat hatásköre. Az ORFK álláspontja szerint elképzelhetetlen, hogy a rendőröket ne engednék be az épületbe vagy ne lépnének közbe, amennyiben szükséges a rendőri fellépés. A feljelentések kivizsgálása országgyűlési képviselők esetében nem a rendőrség, hanem a Központi Nyomozó Főügyészség hatásköre.

A képviselőknek az ORFK-n az ügyeletes tábornok elmondta, hogy a holnapi Nemzetbiztonsági bizottsági ülésén részletesen beszámolnak az eseményekről. A politikusok arra kérték az ORFK-t, hogy biztosítsák a törvényes rendet és a képviselők jogainak érvényesülését.

A Jobbik szerint a következő időszak megmutathatja, mennyit érnek Magyarországon a képviselői jogosítványok a gyakorlatban.