Úszónagyhatalom lett Magyarország

Az úszóválogatott szövetségi kapitánya szerint manapság a legjobb úszok folyamatosan hozzák a csúcsformát a korábbi évi egyszerivel szemben - írta csütörtöki számában a Magyar Idők.

Sós Csaba a lapnak adott interjújában azt mondta, hogy régebben évente volt egy csúcsforma, aztán nyolcvan százalékos formában hozták magukat még egyszer az úszok, vagy legfeljebb kétszer, mert a klubnak fontos volt, hogy az úgynevezett cikluszáró versenyeken a pontok megszerzése érdekében "villantsanak a sztárok".

"Manapság viszont folyamatosan hozzák a 90-95 százalékos formát" - fogalmazott.

Sós Csaba elmondta, hogy egyre több az erőpróba, most már minden évben van rövid pályás világverseny, valamint az olimpia évében lesz Európa-bajnokság, és lesz még egy rövidpályás világbajnokság is Abu-Dzabiban. Rámutatott arra, hogy ez egy évben három a korábbi évekhez képest, és ehhez jönnek a világkupák, ahol értelemszerűen a legjobb úszóink szívesen úsznak, mert pénzt tudnak keresni.

A szövetségi kapitány szerint az edzésmódszerek a folyamatos készenléti állapotnak megfelelően változtak, "még ha az emberi test nem is".

Arra a kérdésre válaszolva, elfogadható-e, hogy a "fél" válogatott keret nem ment el a hangcsoui világbajnokságra, azt mondta: nem ez volt az év főversenye, és a pénz áll a jelenség hátterében. A Gerevich-ösztöndíj összegének kiszámításánál nagyon alacsony szorzóval szerepel, nem jár érte kimagasló állami jutalom - magyarázta Sós Csaba.